FKV-fertőzöttség (fertőző kevésvérűség) gyanúja miatt a hatóság forgalmi korlátozást rendelt el Halásziban a Babos Tanyán 2015.augusztus 13-án. Itt rendezték hat nappal korábban a XV. Szigetközi Lovastalálkozót – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Jelenleg nyolc megyében és az üllői Lóklinikán van zárlat. 

A rendezvényen résztvevő lovakról a hatóságnak pontos dokumentáció áll rendelkezésére az előzetes járványügyi nyomozás eredményeképpen. Amennyiben a fertőzöttség bebizonyosodik, a lovastalálkozón megfordult valamennyi ló esetében is a jogszabályoknak megfelelő hatósági intézkedés történik – közölte a NÉBIH.

Ahogyan korábban közölte a hatóság, 2015. augusztus 26-án felmerült az FKV-fertőzöttség gyanúja szerológiai vizsgálattal egy Érpatakon tartott ló esetében, de az üllői Lóklinika kólikás istállójában karanténban tartott ló fertőző kevésvérűséggel való fertőzöttsége egyértelműen kizárható. A kólikás istálló jelenleg még le van zárva, majd annak szigorított fertőtlenítése után tudja  újra fogadni a beteg állatokat.

Ezen kívül Veszprém megyében (Berhida, Vilonya, Olaszfalu) is lejárt az előírt megfigyelési idő. A megfigyelés alá vont lovak fertőződése az elvégzett vizsgálatok alapján ezeken a tartási helyeken is kizárható.

Jelenleg nyolc megye (Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Pest, Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) hét településén (Hajdúszoboszló, Felsőlajos, Piliscsév, Vép, Encs, Halászi és Érpatak) és a Lóklinika kólikás istállójában van karantén.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...