Negatív lett a zárlat alá vont lovak 21 naponként végzett vérvizsgálati eredménye a Hajdúszoboszlón, Piliscséven, Vépen és Üllőn, így kimondható, hogy nem fertőződtek az FKV-t (fertőző kevésvérűség) okozó vírussal. Ezért ezeken a településeken a karantén-intézkedéseket feloldották – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A fertőző kevésvérűségben beteg lóval az üllői klinikán együtt tartott, több mint 200 napja a lóklinikán tartózkodó lóról kimondható, hogy nem fertőződött a vírussal és gyógyultan hagyta el a klinikát. A klinika kólikás istállójának  szigorított fertőtlenítése befejeződött, az izolációs bokszok építése megkezdődhet. A Lóklinikán és a szomszédos Dóra-majorban tartott lovak szeptember hónapban ellenőrző szűrésen estek át. Minden ló vizsgálati eredménye negatív.

A Szigetközi Lovastalálkozón megfordult lovak hatósági megfigyelés alatt vannak a találkozót követő 90 napig. A megfigyelési zárlat esetükben a 90. napon történt vérvétel negatív eredményű vizsgálatával oldható fel. Az érintett lovak első szűrővizsgálata negatív eredményű.

Jelenleg az ország négy településén – Encsen, Halásziban, Érpatakon, Felsőlajosban – van karantén.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...