A külföldi laborok által végzett mézvizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a magyar piacról származó minták mindegyike kivétel nélkül hamisítvány volt – írja a Magyar Nemzet.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által kezdeményezett külföldi akkreditált laborvizsgálatok során az eddig beérkezett több mint tucatnyi keverék anyagminta kivétel nélkül kínai mézet tartalmazott, illetve hamisított méznek bizonyult – mondta a lapnak Mészáros László, az OMME elnöke. Kifejtette: szeptembertől akkreditáltak egy új, magas szintű laborvizsgálati eljárást, ami több mint harminc komponenst vizsgál egy időben, nagyon gyorsan. Ez a humángyógyászatban használatos NMR, a mágneses rezonanciavizsgálat. Ezzel az új eljárással vizsgáltatták be most az elismert külföldi laborokban az ominózus anyagokat.

Az elnök emlékeztetett, hogy eddig a keverék mézek tekintetében jobb keverési arányokról volt tudomásuk. Az új vizsgálatokból nemcsak az derült ki, hogy a keverékekhez csak kínai mézet használnak fel, hanem az is, hogy sokkal nagyobb arányban van jelen bennük a távol-keleti méz, mint azt eddig gondolták. Pedig a „kínai méznek” nevezett anyag valójában iparilag előállított termék, közvetlen fogyasztásra nem is ajánlott, sütni lehet vele, mert édesítőanyag, de nem méz. Nincsenek benne vitaminok, illetve semmi olyan, ami miatt a vásárló a mézet választja. „Ezt az ipari anyagot azért javítják fel elenyésző arányban valódi mézzel, hogy valami aromája azért a keveréknek is legyen, ami egyértelműen a fogyasztó becsapása” – állítja Mészáros.

A magyar méhészek a fentiek miatt meg kívánják mozgatni európai uniós egyesületi kapcsolataikat, és megpróbálják elindíttatni a vizsgálatokat másutt is. El szeretnék érni továbbá, hogy hamis terméket a kereskedők ne forgalmazzanak. Emlékeztetett arra, hogy a termékek között a már korábban is emlegetett Klenáncz József egyéni vállalkozó neve mellett előkerült például az Alba Méz Kft. méze is. „Megvizsgáltak több mint száz magyar méhészt is, de azok nem voltak érintettek” – tette hozzá.

Figyelembe kell venni azt is, hogy nem csak magyar mézzel javítják fel a kínait, Németországból szintén érkezik importméz, ami ugyanúgy „pancsolt”, mint amit a hazai piacon korábban találtak. Az OMME elnöke szerint a friss vizsgálatok alapján egyértelműen kiderül, hogy a fogyasztókat megtévesztik mézügyben. Mint mondta, közjegyző jelenlétében végigmennek az üzleteken; ha kell, Ausztriában, Németországban is. Az OMME-nek ugyanis feltett szándéka, hogy ezt az ügyet felgöngyölítse, nemcsak Magyarországon, de egész Európában.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...