Sikeresen szerepeltek a magyar borok az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyének minősülő San Francisco International Wine Competition elnevezésű versenyen. Az idén már 36. alkalommal megrendezett összesen 4618 tétel közül választották ki a legjobbakat – írja a vinoport.hu.

Bővebben ...

Először szerepel hazai tétel a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokság, a CSWWC aranyérmesei között: a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut furmint pezsgője és a Brut Classic 2011 Magnum. Komoly sikereket ért el az a két champagne-ház is, amely a Kreinbacher forgalmazásában hazánkban is elérhető, a Piper-Heidsieck két aranyat és egy ezüstöt, a Charles Heidsieck négy aranyérmet kapott.

Bővebben ...

A januártól hatályba lépő új jövedéki törvény által bevezetett kisüzemi bortermelői státus mintegy hatezer termelő adminisztratív terheit csökkenti, a könnyítés a magyar borászat mintegy 90 százalékára vonatkozik – közölte az új szabályozást pozitívan értékelő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Bővebben ...

Saját beruházás keretében, a világon egyedülálló módon nemcsak őrleményt, hanem a milliárdos fejlesztés eredményeként úgynevezett retard tabletta formájában szedhető, az immunrendszert is erősítő, lassan felszívódó szőlőmag-készítményt is elő fog állítani a villányi Bock Borászat.

Bővebben ...

Több borászati tárgyú törvény módosítása is megjelent az elmúlt hetekben, így változott a bortörvény, megjelent az új jövedéki törvény, és technikai jellegű változásokat szavazott meg az Országgyűlés a hegyközségi törvényben is. A változásokról a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tette közzé a legfontosabb információkat.

Bővebben ...

A sok pozitívum emlegetése mellett nyers kritikát fogalmaz meg blogjában Alder Yarrow, egy nemzetközileg elismert borblogger, aki többször járt már Magyarországon. Értetlenkedve teszi fel a kérdéseket, hogy miért nem tudja maga mögött hagyni a múltat a magyar borászat, és miért nem ismerik el a „Tokaji” márkát a fogyasztók? Ugyanakkor állítja: legutóbbi látogatása óta a borkínálat színvonala általában jobb lett, amit úgy érzékeltet, hogy ez a tendencia leginkább beazonosíthatóan a száraz tokaji furmintban jelenik meg. 

Bővebben ...

Heves jégeső okozott óriási károkat Beaujolais több részén június 24-én este. A Decanter szerint a legszomorúbb az, hogy már másodjára sújtott le a viharos jégeső. Mélina Condy (Inter Beaujolais) elmondta, az értékes területekből mintegy háromezer hektár károsodott és hogy a mostani veszteség sokkal komolyabb az előzőnél.

Bővebben ...

Két nagyaranyat, 95 aranyérmet és 57 ezüstérmet ítélt oda a különdíjak mellett a 2016-os VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije idén; a díjakat a szombati VinAgora Borgálán adták át a budapesti Boscolo Konferencia Központban. Nagyaranyérmet nyert a szekszárdi Mészáros Borház 2012-es Grand Antiqua Cuvée-je és a tokaji Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Nyúlászó Szamorodnija.

Bővebben ...

A 2016-os Magyar Bormustrán taroltak a villányiak: összesen 24 érmet szereztek, ebből 1 nagyarany, 19 arany és 4 ezüst. A borvidékek közül kiemelkedően szerepelt Szekszárd is: 18 arany 2 ezüst díjával a dobogó második fokára léphettek fel a tavalyi első helyezéshez képest – írja a vinoport.hu.

Bővebben ...

Idén immár 40. alkalommal választották ki (tizenhatezer tétel közül) a világ legjobb borait az év talán legrangosabb borversenyének számító Decanter World Wine Awardson. A díjnyertes borok között kettő magyar is szerepel, mindkettő Tokajról – írja a vinoport.hu.

Bővebben ...

1. oldal / 19

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...