Egy új nemzeti stratégia keretén belül ki kellene választani azt a 4-5 bort, amelyekkel ismertté lehetne tenni a borainkat a világban – mondta a baon.hu-nak Frittmann János, soltvadkerti borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) nemrég leköszönt alelnöke. A HNT két új vezetőjéről elmondta: mindkettőjüket támogatja.

Az osztrákok például a zöldveltelinire és a kékfrankosra építettek. Frtittmann szerint nálunk az aszút, a kékfrankost, a furmintot, két illatos bort (Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres) és az olaszrizlinget lehetne kiválasztani. Ezt azonban a szakma képviselőinek azonban még meg kell vitatnia.

A HNT-n belüli változásokról – amelyek keretében Légli Ottó balatonboglári borászt választották meg elnöknek, az Egri borvidéken tevékenykedő Pál Sándor szőlészt pedig alelnöknek – pedig elmondta: „magam jó emberi és szakmai kapcsolatokat ápolok Légli Ottóval és Pál Sándorral is. Támogattam mindkettő jelölését”.

Arról pedig, hogy lemondott a HNT alelnöki posztjáról, kijelentette: nem jelent presztízsveszteséget, hogy már nem ő a HNT második embere. „A Magyar Bor Akadémia alelnöke és a legnagyobb hazai, a Kunsági Borvidék elnöke is vagyok. Ez a két megbízás és a családi vállalkozás vezetése ad elég feladatot” – mondta, hozzátéve, hogy továbbra is a HNT elnökségi tagjaként dolgozik.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...