„Én még nem tudom, milyen a Balaton bora” – válaszolta egy kérdésre a vinoport.hu-n megjelent interjújában Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet vezetője, aki szerint a karakteres balatoni bor kiválasztásához– amivel kapcsolatban az azért egyértelmű, hogy olaszrizling – még idő kellene.

A borász szerint „az egyértelmű, hogy olaszrizling, de hogy pontosan milyen szüreti időponttal kerül a pincébe, milyen borkészítési elveket kell ahhoz alkalmazni, hogy az évjáratról évjáratra a Balaton bora tudjon lenni, azt nem tudom”. Mint mondta, 23 éve végzik ezt a munkát, ami szerinte kevés ahhoz, hogy ezt a borvidéket meg tudják fogalmazni. „Állandóan figyeljük a dőlőket, parcellánként szüretelünk, most kezdjük megtalálni az optimális szüreti időpontot, de mindez nem elég ahhoz, hogy egyetlen karakteres borát kiválaszthassuk a területnek. Én még adnék ennek egy kis időt” - mondta.

Vorösboraikról, illetve a Vörös Balaton koncepciójáról elmondta, hogy édesapja azt akarta, hogy akkor foglalkozzanak vörösborokkal, ha a fehérekkel már elértek egy bizonyos szintre. „A maximalizmusából kiindulva azt minőségi szintet soha nem érhettük volna el, ezért addig piszkáltam, amíg 1998-ban elkészítettük az első vörösborunkat, egy merlot-t Tihanyból. Édesapámnak egyetlen kikötése volt: csak akkor kerülhet palackba, ha képes hozni a termőhelyi karaktert. Végül a hihetetlen ásványianyag tartalom, ami itt rendelkezésünkre áll, a vörösbor esetében is megmutatkozott, sőt, teljes mértékben felülírta a fajtát” - fogalmazott.

Ma a vörös tételeiket, ahogy a dűlős fehéreket is, előjegyzéssel értékesítjik, vagyis – ahogy mondta – olyan partnereket választanak, akikről tudják, hogy megfelelő színvonalon fogják őket kóstoltatni. Sikerek vorösbor-fronton is vannak, hiszen a Gault Millau szerint Magyarország Top 10 vörösborai között van a Figula Cabernet Sauvignon Hordóválogatás 2011-es évjárata és a Figula Dörgicsei Margya dűlő Merlot 2012 is.

A teljes interjú ITT olvasható.