A második negyedévben bejelentett 40 605,5 hektoliter földrajzi jelzés nélküli borászati terméknél jóval kevesebb, 14 391,5 hektó után fizettek ellenőrzési díjat az október eleje és december vége között importált borok után – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) összesítéséből.

A HNT jelentéséből az is kiderül, hogy a befizetett negyedéves ellenőrzési díj 143,8 millió forintról 47,2 millió forintra esett, miközben bejelentő is kevesebb volt: a második negyedéves 39 helyett az év utolsó három hónapjában már csak 20. Több díjat kellett ugyanakkor a külföldön értékesített borok után visszafizetnie am HNT-nek a bejelentők részére, hiszen amíg ez a korábbi időszakban – a több behozott bortétel mellett – nem érte el a 250 ezer forintot, a negyedik negyedévben több mint nyolcmillió forint volt.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...