A piaci adatok szerint nőtt a világ, és az Európai Unió bortermelése is 2015-ben.A nagy európai bortermelő országok az uniós átlagnál és a magyarországinál nagyobb arányban növelték termelésüket, miközben itthon jelentősen nőtt a vörös- és a rozéborok ára – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) szerint a világ bortermelése (szőlőlé és szőlőmust nélkül) 275,7 millió hektoliter körül alakult 2015-ben, 2 százalékkal nőtt a 2014. évi mennyiséghez képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az EU bortermelése (szőlőlé és szőlőmust nélkül) 164,9 millió hektoliter volt 2015-ben, 1 százalékkal több, mint a 2014. évi. Az EU nagyobb bortermelő országai közül Olaszországban készülhetett a legtöbb bor 2015-ben, 48,9 millió hektoliter, ami 13 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. Franciaország bortermelése 1 százalékkal, 47,7 millió hektoliterre, Spanyolországé 12 százalékkal, 36,5 millió hektoliterre nőtt 2015-ben a 2014. évihez képest. A bortermelés Portugáliában 13 százalékkal, 6,7 millió hektoliterre, Romániában 7 százalékkal, 4,1 millió hektoliterre bővült. Ugyanakkor Németországban 1 százalékkal, 8,8 millió hektoliterre, Görögországban 11 százalékkal, 2,7 millió hektoliterre csökkent a megtermelt bor mennyisége 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest – írja jelentésében az AKI.

Magyarországon közel 59 ezer hektár ültetvényről 433 ezer tonna borszőlőt szüreteltek, ebből 2,7 millió hektoliter seprős újbort fejtettek 2015-ben, 8 százalékkal többet, mint 2014-ben.

Az AKI adatai szerint a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldön értékesített mennyisége 4 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évihez viszonyítva. Az összes forgalom 57 százalékát a fehérborok tették ki. A fehérborok iránt 8 százalékkal volt nagyobb a kereslet, mint egy évvel korábban. A földrajzi jelzés nélküli fehérborok forgalma több mint a felére esett, ugyanakkor az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérboroké a kétszeresére emelkedett. A vörös- és rozéborok értékesítése 1 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A földrajzi jelzés nélküli vörös- és rozéborok értékesítése 57 százalékkal esett, míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké megkétszereződött.

A belföldön termelt borok feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal volt magasabb 2015-ben, mint az előző évben. A fehérborok ára 1 százalékkal, a vörös- és rozéboroké 12 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.A fehérborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési átlagára 28 százalékkal nőtt, ugyanakkor az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké 21 százalékkal csökkent. A vörös- és rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési átlagára 8 százalékkal emelkedett, míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké 4 százalékkal mérséklődött 2015-ben az előző évihez viszonyítva.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...