Zárolták az olasz hatóságok az egyik legnagyobb borászat, a Cantine Brusa készleteit, és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak ellene – értesült a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).  A Cantine Brusa több hazai borimportőr beszállítója is. Az olasz importborokkal kapcsolatos aggályait a HNT azonnal jelezte  a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé.

A HNT felkérte az illetékes hatóságokat, hogy a betárolt, vagy már forgalomba került tételek esetében egyaránt kiemelten ellenőrizzék az olasz eredetű borokat, és az azt tartalmazó tételeket, a magyar fogyasztók, a borászok és a kereskedők érdekében. Az ügyről beszerzendő további információk és a várható további intézkedések megismerése érdekében a HNT felvette a kapcsolatot az olasz társszervezetekkel. A HNT egyúttal felhívja tagjai figyelmét, hogy amennyiben olasz eredetű, különösen az érintett cégtől származó termékekkel rendelkeznek, úgy saját érdekeik védelmében, ezeket a készleteket zárolják, a már kiszállítottakat vonják vissza a polcokról és vegyék fel a magyar hatóságokkal a kapcsolatot, hogy az esetleges, nem önhibájukból fakadó, törvénysértéseket elkerülhessék – áll a HNT közleményében.

A HNT célja, hogy a hazai kereskedelemben csak és kizárólag megfelelően ellenőrzött minőségű termékek kerülhessenek a polcokra. Ezért is ösztönönzik évek óta a kereskedőket, hogy a magyar termelők borait részesítsék előnyben beszerzéseiknél, hiszen azok a NÉBIH szigorú ellenőrzési eljárásainak messzemenően megfelelnek. Köszönhetően az FM által egy éve szakmaközi szervezettként elismert HNT megszerzett jogosultságainak, a tavalyi évben bevezette az ellenőrzési díjat. Ezt követően az FM kiterjesztette az intézkedést, így az ilyen gyenge minőségű termékek behozatala korlátozott. A HNT ezen díjnak köszönhetően rendelkezik továbbá azokkal a forrásokkal, amelyekkel pénzügyileg is támogatni tudja, hogy a NÉBIH hatékonyan folytassa le az ellenőrzéseket a mostani esetben.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...