A szokatlanul enyhe időjárás miatt nagy számban teleltek át, és már akcióba is léptek a szőlőültetvények kártevői – írja a bama.hu. A lisztharmatnak például kifejezetten kedvezett az utóbbi napok időjárása.

Az enyhe telet a kórokozók is könnyebben vészelik át, ugyanakkor eddig különösebb növényegészségügyi kár nem érte az ültetvényeket emiatt. Hogy ez így is maradjon, az folyamatos figyelmet és törődést igényel majd a gazdáktól. „Az enyhe téli időjárás szerencsére nem tett különösebb kárt a villányi szőlőültetvényekben sem, ahol befejeződnek a decemberben kezdődött metszési munkálatok, gyors ütemben indult meg a szőlővesszők vegetációja” – tájékoztatott Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.

A szőlősgazdák többsége idén szokatlanul korán, februárban megkezdte a védekezést a lemosó permetezésekkel, de egybehangzó véleményük szerint később sem lazíthatnak. Az ideit a 2014-es évhez hasonlítják, amikor a szokásoshoz képest dupla annyit kellett permetezni a szőlő egészsége érdekében.

Az első komoly veszélyt a lisztharmat jelentheti, a fertőzés kialakulásához sajnos kedvező körülményeket teremtett az elmúlt napok időjárása. Megvolt a legalább 1-2 milliméter csapadék, amitől a tőkék felülete minimum hat órán át nedves maradt úgy, hogy a hőmérséklet nem süllyedt 10 fok alá.

Nagy Gergely becslése szerint ebben az évben a pluszvédekezés költsége hektáronként néhány tízezer forint vagy akár ennek többszöröse is lehet a növényvédő szerek minőségétől függően.

A tavalyi viszontagságos év és szüret – szeptember végéig optimális időjárás, majd hetekig tartó hideg esőzés – után nagyon szép borok mutatkoznak a villányi és környékbeli pincékben. A korai érésű fehér és vörös fajták esetében mennyiségi problémák sem voltak, a késői érésű vörös fajták esetében azonban nagyobb szerepe volt a bogyózásnak, a fürtök válogatásának. Azt viszont már a rozé és a primőr borok is mutatják, hogy sok öröme lehet a fogyasztóknak a 2015-ös évjáratban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...