Zárolják olasz eredetű készleteiket, egyes esetekben pedig a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról – kéri tagjaitól a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt. Az olasz Cantine Brusa borászat – az egyik legnagyobb olasz borászat, amely több hazai importőr beszállítója – készleteit az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a cég ellen. Az ügyről a további információk és a várható intézkedések megismerése érdekében a HNT felvette a kapcsolatot az olasz társszervezetekkel.

A HNT felhívta tagjai figyelmét, hogy amennyiben olasz eredetű, különösen az érintett cégtől származó termékekkel rendelkeznek, úgy saját érdekeik védelmében, ezeket a készleteket zárolják, a már kiszállítottakat vonják vissza a polcokról és vegyék fel a magyar hatóságokkal a kapcsolatot, hogy az esetleges, nem önhibájukból fakadó,  törvénysértéseket elkerülhessék.

A magyar polcokra kerülő termékek minőségvédelme a HNT és tagjai számára fontos, ezért a szakmaközi szervezet azonnal jelezte az olasz importborokkal kapcsolatos aggályait a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH). 

A HNT felkérte a hatóságokat, hogy a betárolt, vagy már forgalomba került tételeknél kiemelten ellenőrizzék az olasz eredetű borokat, illetve azt tartalmazó tételeket is, a magyar fogyasztók, a borászok és a kereskedők érdekében. A szakmaközi szervezet arra törekszik, hogy a belföldi kereskedelemben csak és kizárólag megfelelően ellenőrzött minőségű termékek kerülhessenek a polcokra. Ezért is ösztönözi évek óta a kereskedőket, hogy a magyar termelők borait részesítsék előnyben beszerzéseiknél, hiszen azok a NÉBIH szigorú ellenőrzési eljárásainak megfelelnek - áll a közleményben.

A HNT jelzi: köszönhetően a szakmaközi szervezetként megszerzett jogosultságoknak, bevezette, majd az FM közreműködésével kiterjesztette az ellenőrzési díjat, így a gyenge minőségű termékek behozatala korlátozott. A HNT ezen díjnak köszönhetően rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyekkel pénzügyileg is támogatni tudja, hogy a Nébih hatékonyan folytassa az ellenőrzéseket a mostani esetben is.

A tájékoztatásban felidézik: az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő- bor- pálinka albizottságának utolsó legutóbbi ülésén a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) által közölt adatok szerint 2011-ben 1 millió hektolitert meghaladó mennyiség volt az import, 2012-ben a 700 ezer hektolitert haladta meg ez a mennyiség, és 2013-ban 520 ezer hektoliter, 2014-ben 374 ezer hektoliter. Idén a június 1-jéig terjedő időszakban 109 ezer hektoliter mennyiségű olasz bor behozatalát regisztrálta a statisztika. Ez csökkenő tendencia a lédigbor behozatalban - tartalmazza a tájékoztatás – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...