Újabb piacszervezési intézkedések bevezetését tervezi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT. A Szőlészeti szekció Tornai Tamás HNT-elnök javaslatára elfogadta a szőlőár meghatározását, a szőlő árprognózisának kiadását,a  javasolt szőlőfelvásárlási szerződések közreadását. Szintén támogatja a szekció, hogy a szüret idejére a szakmaközi szervezet szőlőár-figyelő rendszert indítson,  virtuális szőlőpiacot alakítson ki, és elindítsa a következő évtől bevezetendő szőlő- és bortőzsde fejlesztését.

A javaslatokról hamarosan a HNT Borászati szekciója dönt, így nem kizárt, hogy még ebben a hónapban elfogadják a HNT tagjai számára kötelezően betartandó újabb piacszervezési intézkedéseket.

A szakmaközi szervezet arra számít, hogy intézkedéseinek köszönhetően a silány minőségű, bizonytalan előállítású importtermékek kiszorulnak a piacról, és ennek következtében nőhet a magyar bor iránti kereslet, ami közvetetten akár a hazai szőlő felvásárlási árának növekedését is magával hozhatja. A borászat.hu szerint elképzelhető, hogy így a tavalyinál jelentősen drágább lesz majd a gyümölcs kilónkénti ára.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...