A magyar szőlészet évek óta alulteljesít: 2010-től minden évben akadt valami baj a szőlővel, emiatt 300-440 ezer tonnányit szüreteltünk csupán – írja a szabadföld.hu. A lap szerint a gyenge időszak az idén véget érhet: szép mennyiségű fürt található a tőkéken, az egyes térségekre jellemző kisebb gondok ellenére akár 500-550 ezer tonnás termés is összejöhet. Ebből végre már nem 2-2,5 millió, hanem akár 3,5 millió hektónyi bor is készülhet. Így – ha a kereskedők is úgy akarják – tovább csökkenthető a borimport: az utóbbi években csak külföldi (főleg gyenge olasz) borokkal lehetett az itthoni keresletet fedezni.

Napjaink legfontosabb feladata a növényvédelem: a régi betegségek (lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész) mellett a második filoxérának is emlegetett aranyszínű sárgaság fitoplazma elleni küzdelem. Annál inkább fejtörést okoz az itthoni borászatok számára áldást és átkot is jelentő olaszországi borimport, bár a hazai szabályozással sikerült a mennyiségét a korábbi évek 750 ezer hektós szintjéről 350 ezerre csökkenteni. Egyes borászataink arra szakosodtak, hogy a magyar termést olcsó, de gyengébb minőségű olasz borokhoz keverték. Akik ezzel keresték a kenyerüket, jól jártak, míg a magyar borokat árusítók kevésbé.  

Most az egyik jelentős borforrásnak – legalábbis egyelőre – leáldozott, mert az olasz hatóságok a jövedéki törvény megsértésen kapták a Cantina Brusa céget. Zárolták készleteit és eljárást indítottak ellene. Erre a magyar Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) azonnal közleményben hívta fel a figyelmet – leírva ugyan nem, de egyértelmű utalást téve arra, hogy az olasz cég vélhetőleg „pancsolt” borai hazánkba is eljuthattak. A HNT kérte, hogy a hazai borászatok az ilyen készleteket zárolják, a kiszállítottakat vonják vissza a polcokról.   

Több újdonság is vár a hazai szőlész-borász ágazatra: tervezik az ágazati adminisztráció megváltoztatását. Csökkentik a terheket, mivel ma számos hatóságnak kell jelentéseket, dokumentációkat küldeni, viszont a jövőben egységes ágazati szintű információs adatbázist hoznának létre, mely javarészt elektronikus alapon működne, ahonnan az egyes hatóságok egyszerűen letölthetnék a számukra szükséges adatokat. Így a szőlészeknek, borászoknak csak egy helyre kellene adatszolgáltatást végezniük. A másik terv, hogy a kisebb, családi szintű borászatokat kivennék a jövedéki törvény hatálya alól, így azok egyszerűbben működhetnének. Felmerült még, hogy mivel a szőlő- és borforgalmazás számos adatszolgáltatási kötelezettséget ró a szereplőkre, felesleges náluk is alkalmazni az elektronikus árufuvarozási rendszert.  

A lap szerint ágazat szereplői nyertesei lehetnek a következő öt évnek, hiszen óriási, csaknem 200 milliárd forintnyi – főként uniós forrásra alapozott – támogatást vehetnek igénybe. Ebben van ültetvénytámogatás, borászati gépbeszerzés, és technológiai fejlesztési támogatás is.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...