Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke átmenetileg Sümegi Zsombor szakmai igazgatót bízta meg a HNT főtitkári feladatainak ellátásával – közölte a HNT. A közlemény szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert Bodnár Péter, a korábbi főtitkár megbízatása 2015. augusztus 10-én megszűnt. Ezzel szemben a Vinoport.hu szakportál „megbízható forrásból” úgy értesült, hogy a volt főtitkárt menesztették állásából, mert érintett lehetett a Tokaj Kereskedőházhoz (TK) kapcsolódó botrányban.

Még júniusban írt a hvg.hu arról, hogy az állami borászatnak nem sikerült megszereznie a tavalyi szüretelésű aszúszőlőből készülő aszúborhoz szükséges származási igazolást. Enélkül viszont kereskedelmi forgalomba sem kerülhet bor, sőt, elvileg hozzá sem lehet kezdeni az aszúbor érleléséhez. Az eredet-papírok beszerzése az egész borrégióban egyedül az állami cégnek nem sikerült. 

Ugyanis a TK a saját dokumentumai szerint simán megfelelt az összes kritériumnak, de a hegyközségek központi információs rendszeréből (HEGYIR) kapott eredmények szerint az aszú az egyik paraméterre biztosan nem jó eredményt produkált. Az okozhatta a okozta a hibás számítást, hogy a HEGYIR aszút kezelő algoritmusába a programozás során nem írtak bele egy tételt. Ebből viszont az következik, hogy ha a HNT ezt a tételt – az úgynevezett lényeredéket – kihagyta a származási igazolás kiadásához szükséges algoritmusból, akkor tavaly is és az idén is  hibás számítás alapján állították ki – a TK-é kivételével – az összes „jogosítványt” Tokaj-Hegyalján.

A vinoport.hu szerint Bodnár – hivatalosan közös megegyezéssel történő – távozásának időzítése nem a legjobb, hiszen a főtitkár áll a hegybírók élén, és a szüreti munkálatok idején nélküle nagy lehet majd a kavarodás. A pozícióra pedig pályázatot kell kiírni, így az utód megtalálása még eltarthat egy darabig. A HNT közleménye szerint a személyi változást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jóváhagyólag tudomásul vette.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...