MTI-fotó

Megvédi az agrártárca a szőlő és a borágazat tisztességes gazdálkodóit – hangoztatta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára az olasz nagykövetség előtt tüntető alföldi szőlősgazdák követeléseire reagálva. Konkrétumokról egyelőre nem tudott beszélni, csupán azt jelezte, hogy vizsgálják a lehetőségeket, és a tervek szerint a fogyasztók tájékoztatásán javítanának. A dömpingáras olasz import ellen tiltakozó szőlőtermelők eközben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnökének lemondását követelték, mivel szerintük nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek megvédése érdekében.

A Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében az olasz nagykövetség előtt tiltakoztak az alföldi szőlőtermelők a Magyarországra áramló olasz borimport ellen. A demonstrációt annak érdekében tartották, hogy megállítsák az olcsó olasz borok behozatalát.

A mintegy négyszáz szőlőtermelő előtt tartott beszédében Budavári László, kiskőrösi szőlősgazda azt hangoztatta, hogy a dömpingáras borimport ellehetetleníti a legnagyobb magyar bortermelő vidék, a Kunsági borvidék termelőit, mivel nem tudnak versenyezni az olcsó olasz import borral. Úgy véli, 24 eurócentért, azaz mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják. Az a bor, ami Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet, az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi – fejtette ki.

Ezért szorgalmazta, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke mondjon le, mivel nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek megvédése érdekében. Szerinte olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett.

A kormányt pedig arra kérte, hogy a migrációt megállítani tervezett kerítéshez hasonlóan húzzon „falat” a magyar élelmiszerek, köztük a bor védelme érdekében is az ország köré, hogy hamis áruk ne kerülhessenek külföldről a magyar piacra. Ez nemcsak a magyar élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők érdeke, hanem a fogyasztóké is – a hangsúlyozta.

A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amit a követségen személyesen a nagykövet vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától. A petíció lényege, hogy az olasz kormány akadályozza meg a borhamisítást az európai normáknak megfelelően.

A tüntetésre reagálva Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára azt nyilatkozta: a konfliktust az okozza, hogy a szőlőfelvásárlók alacsony  árat kínálnak a szőlőtermesztőknek, azzal riogatva őket, hogy alternatívát jelent az olcsó olasz bor. Eközben a magyarországi olasz import mennyisége jelentősen csökkent, 150 ezer hektoliter az első fél évben, ennek harmada pedig zár alatt van – állította.

A zárolt 50 ezer hektoliter olasz importbor ügyében tartanak a vizsgálatok a magyar és az olasz hatóságoknál, és azok lezárásáig a tétel zárolva marad. Közölte azt is, hogy augusztus 3-án egyeztetést tartottak a tüntetőkkel, ezen részt vett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) is. Akkor a demonstráció szervezői azonnali intézkedéstervezetet adtak át, azoknak egy része már megvalósult – jelezte.

Több borvidékről származó információi szerint nagy kereslet van a magyar szőlő iránt, az ár pedig alku kérdése. A magyar szőlő-borágazat közös érdeke hogy a termelő és a felvásárló kiegyezzen, és mindkét fél számára kedvező és gazdaságilag fenntartható megállapodást kössenek – hangsúlyozta Gál Péter az MTI-nek.

A tárca korábban közölte: a nyomonkövetési vizsgálatok befejezéséig hatósági zár alatt marad, azaz nem kerülhet forgalomba az a mintegy 50 ezer hektoliter, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által zárolt olasz bor, amelynek lefoglalását Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter még július 18-án rendelte el. A gyanú szerint a cukrozott, hamisított olasz bor le is került az üzletek polcairól. Az Olaszországban felderített jövedéki visszaélésben érintett az egyik legnagyobb olasz borászat, a Cantine Brusa – amely több hazai importőr beszállítója – készleteit az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a cég ellen. Az ügy kirobbanása óta további két olasz cég ellen indult eljárás Olaszországban.

A gazdák kora délután a NÉBIH Borászati és alkoholos italok igazgatósága elé vonultak, ahol azt követelték, hogy a hatóság az eddiginél is jobban védje a magyar termékeket az országban, köztük a magyar borokat. A szőlészek petícióját Gál Péter vette át, a NÉBIH pedig közleményben reagált. Ebben leírják, hogy a hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő. Továbbá az első nemzetközi hírek megjelenését követően haladéktalanul és soron kívül megkezdte a borhamisítás botrányban érintett olasz cégektől származó, Magyarországra importált készleteket ellenőrzését és mintegy 50 ezer hektoliter bort zárolt. 

 

 

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...