A tavalyinál magasabb bortermésre számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT): a hegybíróktól beérkezett termésbecslési adatok alapján 2015-ben 2,79 millió hektoliter seprős újborral kalkulál a tavalyi 2,55 millió hektóval szemben. A HNT több, a felvásárlási árat emelő hatást érzékel a piacon, és szerinte a felvásárlási ár centruma kilónként nettó 100 forint (kompenzációs felárral 112 forint) lesz.

Utóbbi árat viszont minőségi bor előállítására alkalmas, egészséges szőlőre vonatkoztatva, hektáronként 90 mázsa termésátlagra kalkulálva számította. Ugyanakkor az országosan 58 540 hektárról begyűjtött becslések alapján az országos átlagos terméshozam hektáronként 73,95 mázsa lesz. Ezek alapján a köztestület összesen mintegy 4,33 millió mázsa szőlőterméssel számol. A HNT arra is figyelmeztet, hogy a szőlőtermelők 2015-ben nem számíthatnak AKG-támogatásra, ami az átlagtermés centrumában kilónként 15 forint költségfedezet elmaradását eredményezi.

Érdekes, hogy az olasz borimport ellen tüntető alföldi szőlősgazdák a Kunsági borvidéken az országos átlagnál jobb, 87,49 mázsás átlagterméssel számolhatnak, azon belül viszont a legnagyobb termőterületű soltvadkerti hegyközségben csupán 54,8 mázsával, ami viszont az eddig meghirdetett – és nagy felzúdulást kiváltó – felvásárlási árakkal számolva nem fedezi az ottani önköltséget.

Az elmúlt hat évben a magyar bortermelés komoly ingadozásokat produkált, és átlagosan 2,45 millió hektó volt. Ebben az időtávban a legjobb év 2009 volt, amikor 3,2 millió hektó bor került a hordókba.

A HNT az elmúlt évinél alacsonyabb készlettel számol. A NAV adatai szerint 2014. július 31-én a magyarországi borkészlet 2,45 millió hektó volt. Mivel a tavalyi szüret elmaradt a 2013-as mögött, valamint az elmúlt egy évben az import is jelentősen visszaesett, ezért valószínűsíthető, hogy a pincékben kevesebb a készlet, mint 2014. július 31-én – állítja a HNT. Számításaik szerint – a tavalyi borpiaci év zárókészletét, a szüretből származó betárolt újbor készleteket, az export és import, illetve a kiadott C típusú származási bizonyítványok mennyiségeit alapul véve – valószínűsíthető, hogy jelenleg körülbelül 1,9 millió hektóbor van készleten a pincékben.

Ez a mennyiség keresletnövekedést generál a szőlőfelvásárlásban, ami növelni fogja a szőlőárakat – állítja a HNT. Szintén a felvásárlási árak növekedést segíti elő az import csökkenése is. A HNT szerint a 2012-ben még több mint 550 ezer hektós import idén 350 ezer hektóra csökken. Ennek az okai között a köztestület az ellenőrzési díj bevezetését, a származási bizonyítvány kiállításához szükséges NÉBIH-igazolások kiadására rendelkezésre álló idő határidejének kiterjesztését, illetve „az utóbbi időben Olaszországban történt feltételezett visszaélések miatti zárolást és az azzal járó bizalomcsökkenés” nevezi meg. Ez a HNT szerint azzal járt, hogy idén júniusban és júliusban az egy évvel korábbi bázishoz viszonyítva mennyiségben 8,47 százalékra zuhant az olasz folyóbor importja.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...