Bár csak tizenöt év múlva jár le az az osztrákok által az Európai Uniónál kiharcolt derogáció, amely a dél-burgenlandi Heiligenbrunn környékén engedélyezi a direkttermő fajtákból készült uhudler készítését, a környékbeliek már most lobbiznak a hosszabbításért, azt próbálva bizonyítani, hogy a helyiek számára mennyire fontos ez a termék.

A vinoport.hu cikke szerint az elmúlt években vonzó turisztikai célponttá fejlődött a határ melletti osztrák tartomány, Burgenland déli része. Ebben szerepe van a vidék természeti szépségeinek, a kiváló kerékpárutaknak, a helyi termékekre alapozó turisztikai kínálatnak, a kiváló marketingnek, és az uhudlernek.

Az uhudler direkttermő szőlőfajtákból – így noah-ból, othellóból, izabellából, jaquezből, clintonból, ripatellából, hermont-ból – Dél-Burgenlandban készített gyümölcsös, leginkább eper és labruska ízű, többnyire cuvée bor. Az elnevezés egy legenda szerint onnan ered, hogy a borozgatásból hazatérő férjnek azt mondta azt a felesége: úgy nézel ki, mint egy uhu. 

Az uhudleres vidék központjának számító Heiligenbrunnban száz éve eresztettek gyökeret a filoxérának és több más betegségnek is ellenálló, az uhudler alapanyagául szolgáló amerikai direkttermő szőlőfajták. Ezekből Európában, így Ausztriában is, a szokásosnál magasabb metanol tartalma miatt sokáig tilos volt bort készíteni.  A metanol miatt feltételezték ugyanis, hogy e szőlő fogyasztása elbutulást, illetve vakságot okozhat. A kutatások azonban ezt nem igazolták, kiderült, ez a metanoltartalom nem jelent egészségügyi kockázatot.

Az Európai Unió ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja, hogy kordában tartsa a direkttermő szőlőkből történő borkészítést. Ennek azonban egyes feltételezések szerint nem egészségügyi, inkább gazdasági okai lehetnek: ezekből olcsóbban lehet bort előállítani, mint a hagyományos fajtákból.

Az uhudler készítését csak Dél-Burgenlandban, s ott is mindössze Heiligenbrunnban és a környező nyolc településen engedélyezték, már több mint húsz éve. Errefelé 25 hektárnyi szőlőnek ma mintegy harmada a direkttermő fajta. Százhúsz borász évente 70-80 ezer liter uhudlert készít részben saját fogyasztásra, részben pedig eladásra. Ausztria-szerte népszerű lett ez bor, amelynek ára palackonként úgy 6 eurónál kezdődik. Az uhudler alapanyaga lehet még frizzanténak, pezsgőnek, likőrnek, szőlőlének, de még fagylaltnak is.

A helyi engedély 2030-ig szól, de az osztrákok már most lobbiznak hosszabbítás érdekében. Ráadásul az elmúlt időszakban több olyan bírósági döntés született, amely a telepítési tilalom ellenére ültetett direkktermő szőlőültetvények kivágását rendelte el. A napokban ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek:tízezer szignóval szeretnék bizonyítani, hogy mennyire fontos a vidék számára ez a fajta. Azt remélik, hogy ezen a vidéken sem a kormány, sem pedig az Európai Unió nem akadályozza majd a jövőben a különlegességnek ugyan nem mondható, de nagyon népszerű, s a térség vonzerejét növelő bor előállítását.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...