Megkezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken, már nem csak a korai fehéreket, de az oportót is szedik például Bátaszéken. A szőlő mennyisége, minősége kiváló magas cukorfokkal és jó savakkal. A késői fajtáknál azonban óvatosnak kell lenni, mert bár az elmúlt napok esőzései nem ártottak a szőlőnek, ha újabb csapadék várható, botritisz ellen érdemes permetezni.

Szép a szőlő a szekszárdi borvidéken, a forró nyár az egyik oka annak, hogy a déli fekvésű területeken már szedik az oportót is. Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke – aki maga is  jelentős területtel rendelkező szőlőtermelő – a teol.hu-nak elmondta, hatalmas fürtöket szednek, volt olyan, amelyik 452 grammot nyomott. A szőlőnek a színe, íze, zamata is kiváló, a cukorfoka 17,2-es volt kedden, és a savai is jók. Nagy István azt mondta, azért kezdték el a szüretet, mert ideális az oportó minősége. Bátaszéken a múlt évben hektáronként átlagosan 51 mázsát sikerült leszüretelniük a termelőknek, addig idén legalább 20-30 százalékkal többre, azaz 60-70 mázsára számítanak

Vannak kései szőlőfajták, például a cabernet vagy a merlot szőlő, melyek szüretelését általában októberre tervezik a gazdálkodók. Addig viszont még sok nap van hátra. „Kétségtelen, hogy a szőlőnek is kellett már a csapadék, de azért nem ennyi” – mondta a lapnak Füzi István agrár-fejlesztőmérnök. A szőlő szürkerothadásának föllépését az augusztus-szeptemberi csapadékviszonyok határozzák meg. Egyelőre nagy baj nincs, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a csapadékos időszak előtt minimális, alig észlelhető volt a botritisz-fertőzöttség, másrészt a csapadék nagyon rövid idő alatt hullott le, kevés időt hagyva a gombának a fölszaporodásra. Vannak azonban már intő jelek is. Nagy kérdés, hogy kell-e, érdemes-e még védekezni a botritisz és más rothadások ellen, s ha igen, mikor és mivel. Füzi szerint, ha újabb csapadékzóna közelít, ajánlatos permetezni rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű (7-14 napos) botritiszölő szerrel azokat a rothadásra fogékony fajtájú ültetvényeket, amelyeken a szüretet későbbre tervezzük.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...