Második próbaszüretén van túl a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, ezért a korábbi éveknél korábban szedték az első mintákat, és azt tapasztalták, hogy cukortartalom várhatóan a két évvel ezelőtti terméshez lesz hasonló, míg a savtartalom még magasabb, mint 2013-ban

„Igyekeztünk az előző években is megfigyelt területeket mintázni, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek” – írja az Észak-Magyarország által idézett beszámolójában Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója. „Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.”

Az intézetigazgató beszámolója szerint a sárgamuskotály cukorfoka 14,15 és 19,9 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adataik, amit hasonlíthatnának a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázolják, és egy trendvonalat húznak, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen beleillik a 2013-es év vonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható a muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet.

Ebben a száraz melegben jogosan merül fel, hogy a savtartalom „elég”, olyan mértékben lecsökken, ami már az alapanyag minőségét ronthatja. Nos, a trendvonalunk azt jelzi, hogy az idén a savtartalom még 4 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, legalábbis a Bakonyi-dűlőben. Több helyen már kisebb seregélycsapatok is megjelentek – írja Bihari Zoltán. 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...