Nem kell jövedéki adót fizetnie annak, aki fröccsöt palackoz és forgalmaz. A borászok attól tartanak, hogy most megnyílt egy kiskapu, amely megint lehetőséget ad silány borok forgalmazására. 

Egy jogszabály-módosítás értelmében januártól jövedéki adó terhe nélkül lehet fröccsöt palackozni, forgalmazni. Az engedmény olyan italra vonatkozik, amely szőlőbor és szénsavas víz keveréke, legfeljebb 8,5 százalék alkohol van benne, és a bor aránya több mint 50 százalék. Az Origo rábukkant az első vállalkozásra, amely már él a lehetőséggel.

A budapesti Vasuta Zrt. eredetileg kazánok és kazánházi berendezések szervizelésével, üzemeltetésével foglalkozik. Az alapító dédnagyapja 1867-ben indított épületgépészeti vállalkozást, és apáról fiúra szállt a hagyomány. Vasuta Gábor azonban a fröccsben is látott fantáziát – Németországban, Ausztriában palackoznak ilyen italt –, és műszaki emberre jellemző alapossággal látott hozzá, hogy tervét véghezvigye. Két év alatt kidolgoztatta azt az eljárást, amely biztosítja, hogy az ital tartósítószer nélkül két évig őrizze a minőségét. Az eljárás szerint a 8 fokra lehűtött, szaturált ivóvizet és bort pihentetik, palackba töltik, amíg lenyugszik, nyomás alatt tartják, majd „fesztelenítik", lezárják. A zrt. honlapján olvasható, hogy a palackozott fröccs sikerrel mutatkozott be franciaországi, hollandiai, kínai élelmiszeripari kiállításon, megkapta a Premium Hungaricum védjegyet. A legutóbbi közlemény itt a vállalkozásnak szóló levél, amelyet a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György írt.

A borászszakma nem örül egyöntetűen az ötletnek. Ungerbauer György, a Csongrádi borvidék elnöke azt mondja, kollégáival együtt, mintegy véletlenül értesült arról, hogy a fröccs jövedékiadó-mentes lesz. Attól tart, hogy ez lehetőséget ad egyes vállalkozásoknak arra, hogy nagyot kaszáljanak. A csongrádi tisztségviselő érzése szerint még nincs lejátszva az a meccs, amelyet ők vívnak az olasz bort behozó, olcsón forgalmazó cégekkel. Nemrég sikerült elérniük, hogy a minősítő intézet 30 napig, majd ezt meghosszabbítva még 90 napig vizsgálhatja az országba beérkező borszállítmányokat. Más adminisztratív eszköz is hozzájárult ahhoz, hogy a viszonyok kiegyenlítődjenek a minőségi és az olcsó bort forgalmazók között. A palackozott fröccs Ungerbauer feltételezése szerint nem egy magánember ötlete nyomán, hanem az előbb említett érdekcsoport hatására válhatott jövedékiadó-mentessé. A témáról a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége február 19-én, csütörtökön tárgyal, és állásfoglalást is közöl – mondta Tornai Tamás, a HNT elnöke.

Az aggodalmakat elmondtuk Vasuta Gábornak, aki szerint alaptalan a borászok félelme. Az ő vállalkozása jó kapcsolatra törekszik velük, éppen hogy segíteni akar nekik. Azt az eljárást, amellyel a mi fröccsünk készül, szabadalmi oltalom védi itthon és 28 európai országban. Zárt, ellenőrizhető az előállítás metódusa, a felhasznált, minőségi borról hegyközségi igazolást kérünk és kapunk.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...