Közzétette honlapján a The Institute of Masters of Wine annak a tizenkilenc szakembernek a nevét, akik sikeres vizsgát teljesítettek. Ez a szám rekordnak számít a képzés történetében. Jelenleg 340 Master of Wine él a világon, 24 különböző országban.

A 24 ország között sajnos Magyarország nem szerepel – írja a borászportál.hu. A legendásan nehezen teljesíthető Institute of Masters of Wine-ban nagyjából 90 százalék körüli a bukási arány.

 A képzés ideje sem rövid, hiszen a jelölteknek minimum két évig kell ismereteiket bővíteni, rengeteg házi feladat vár rájuk, valamint önképző modulokon, szemináriumokon és konzultációkon vesznek részt. 

A most végett 19 hallgató közül 11 nő és 8 férfi, akik 10 különböző országból tették le sikeresen a vizsgát. Az új MW-k névsora:

Marcus Ansems, Kanada

Mollie Battenhouse, Amerikai Egyesült Államok

Konstantin Baum, Németország

Victoria Burt, Egyesült Királyság

Wendy Cameron, Ausztrália

Lynne Coyle, Írország

Dawn Davies, Egyesült Királyság

Romana Echensperger, Németország

Rebecca Gibb, Új-Zéland

Richard Hemming, Egyesült Királyság

Yiannis Karakasis, Görögország

Sarah Knowles, Egyesült Királyság

Eugene Mlynczyk, Kanada

Kenichi Ohashi, Japán

Andrea Pritzker, Ausztrália

Janek Schumann, Németország

Emma Symington, Egyesült Királyság

Ying Tan, Szingapúr

Taina Vilkuna, Finnország

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...