A szokatlanul hosszú hőhullám károkat okozott a francia borágazatnak is. A Syngenta blogja által idézett szakértők szerint különösen a Burgundi és a Beaujolais régiók termését fenyegeti a forróság, elsősorban az által, hogy a szőlőszemek aprók maradnak. A mennyiségi veszteségeket némileg kárpótolhatja, hogy kiváló minőség várható.

Florence Hertaut, a Rhone régió mezőgazdasági kereskedelmi kamarájának borszakértője mondta, mivel a szárazság miatt különösen apró szemű a szőlő, Beaujolais-ban a mennyiség akár harmadával is csökkenhet az elmúlt évhez képest. Burgundiában viszont a mennyiség csak kevéssel esik vissza – tájékoztatta a hírügynökséget Christine Monany, a helyi bortermelők szövetségének képviselője. A várhat esők hatására ugyan újra megindulhat a szemek növekedése, de már nem érhetik el a megszokott méretet.

Viszont amíg a hőhullám várhatóan negatív hatással lesz a termés mennyiségére, a minőség egyáltalán nem romlik. A hőség révén „nagyon egészséges” szőlő terem, hiszen nedvesség hiányában gombabetegségek nem veszélyeztetik a szőlészeteket – jelentette ki Hertaut, és Christine Monany is kiváló minőségre számít Burgundiában, „jóllehet az utolsó néhány hét lesz a döntő”.

Francia meteorológusok bejelentették, hogy most volt a harmadik legmelegebb július 1900 óta, ugyanakkor kevesebb mint a fele volt a csapadék mennyisége, mint máskor. A termőföld az ország nagy részén kiszáradt és ez komoly termeléscsökkenéshez vezet a mezőgazdaságban: akár felére is eshet a káposzta és a kukorica mennyisége a korábbi évekhez képest.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...