Bács-Kiskun megyében az északra fekvő szőlőhegyeken és Pest megye déli részén gazdálkodó szőlészek-borászok nem sietik el a szüretet. Bíznak az időjárási előrejelzésekben, amelyek szerint várhatóan nem köszönt be tartósan csapadékos időszak.

Ezért amennyire lehetséges, halasztják a kék és a kései fehér szőlő fajták szedését. Egyelőre nem veszélyeztetik betegségek a fürtöket és napról-napra nő a szemek cukorfoka. A hegybírók elmondása szerint a tájban régóta köztermesztésben lévő szőlőfajták probléma nélkül vészelték át az aszályos éveket, valószínűleg azért, mert sok évtized alatt alkalmazkodtak az időjárási viszonyokhoz.

Azzal szemben az újabb fajták, például a Bianka, a Zalagyöngye, a Kunleány sokkal nehezebben viselték a szárazságot, néhol tőpusztulás is előfordult. A hozamokban jelentkező elmaradást némileg kompenzálja a jó minőség. Napjainkban kedvezőek a kilátások a végeredményt, vagyis a borok minőségét illetően, bár idén az átlagosnál kevesebb savtartalomra számítanak a pincészetek. A termesztők jelezték: a térségben a borszőlő felvásárlási árain nem látszik meg az, hogy idén kevesebb a hozam más évekhez képest. Amennyiben a tavalyihoz hasonló, 80-110 forint körüli árszint áll be ősszel, a gazdák jövedelme is elmarad a korábbiaktól – írja a baon.hu.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...