A belföldön termelt borok feldolgozói értékesítési ára 8 százalékkal volt magasabb a 2015. január–augusztus közötti időszakban, mint az előző év hasonló időszakában – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében. Érdekes ellentmondás, hogy a piacon megduplázódó forgalmat produkáló, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok ára csökkent, míg földrajzi jelzés nélküli borok a csökkenő eladások ellenére drágábban keltek el.

A fehérborok ára 4 százalékkal, a vörös- és rozéboroké 14 százalékkal emelkedett a vizsgált periódusban. A fehérborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési átlagára 34 százalékkal nőtt, ugyanakkor az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké 23 százalékkal csökkent. A vörös- és rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési átlagára 12 százalékkal volt magasabb, míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké 5 százalékkal mérséklődött 2015 első nyolc hónapjában a 2014. év azonos időszakának átlagárához viszonyítva.

Az AKI adatai alapján a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldön értékesített mennyisége több mint 2 százalékkal nőtt 2015 első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A fehérborok iránt 6 százalékkal volt nagyobb a kereslet, mint egy évvel korábban. Az egyébként dráguló, földrajzi jelzés nélküli borok forgalma több mint a felére esett, ugyanakkor az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké a kétszeresére emelkedett – miközben utóbbi kategória ára csökkent.

A vörös- és rozéborok értékesítése 2 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A földrajzi jelzés nélküli vörös- és rozéborok értékesítése 53 százalékkal esett, míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké megkétszereződött.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...