Balatonbor néven régiós ernyőmárkát hoznak létre Balaton körüli borászok. Az egységes címkével és arculattal megjelenő olaszrizlinggel április végén jelennek meg. A régiós márkát azért találták ki, mert szerintük ma már világszerte inkább régiós márkák versenyeznek, amíg pedig Magyarországon nincsenek ilyenek, nem tudunk még versenyezni sem.

A borászatok elvileg január közepéig csatlakozhatnak majd a márkához, de már most egész nagy az érdeklődés. Úgy tűnik részt vesz benne Laposa, Jásdi, Pálffy, Borbély, Ax, Söptei, Skrabski, Zelna, Dobosi, Homola, Pócz, Bujdosó, Istvándy, Beöthy, a Csobánci Bormanufaktúra, Szeremley, Légli, Szt Donát Csopak, Váli, Trombitás, Effendy – írja az Index.

A Balatonbort középkategóriás bornak szánják, a címkén pedig a márkanéven kívül szerepel majd a borászat neve is, palackonként 1450 forint körül árulják majd a pincészetek, a márkanév használati díja palackonként 30-50 forint lesz.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...