Az ágazat képviseletével és a szakmai munkával már alig-alig törődnek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában (HNT) – írja a vinoport.hu-n megjelent posztjában Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium korábbi borágazati miniszteri biztosa. „A belharc pedig pénzről szól, a szőlő- és bortermelők pénzéről” – nyomatékosítja.

Kiss Eliza szerint az elnök alól jelenleg ki akarják szervezni a széket azok a körök, akik üzleti modellt akarnak építeni, és már elkezdték a bormarketingre szánt pénzek megszerzéséért folytatott harcot. A hangos belharcok elnyomják annak a néhány szakembernek és a hegybíróknak a munkazaját, akik még elhivatottságból próbálnak dolgozni a végeken. 

A volt kormányzati tisztségviselő úgy látja, a hegyközségi rendszer olyan lehetőségeket kapott néhány évvel ezelőtt, amellyel élni kellene és nem visszaélni, vagy éppen egyéni érdekeknek alárendelni. Pedig nagyon egyszerű lenne az irány. Meg kellene teremtetni egy olyan szakmai struktúrát, amelyben az idősebb és a fiatalabb generáció érdekei is érvényesülnek, ahol a milliós palackszámú gigavállalatoknak és a családi kisbirtokoknak is van hallható hangja.

 Sajnos egyelőre úgy áll, hogy a fiatal generáció nem érti és nem is foglalkozik a hegyközségekkel, rosszabb esetben hangosan felnevet a hegyközség szót hallva. Pedig termelői közösséget kell teremteni, a termelők befizetéseinek pedig minden forintját vissza kell forgatni a fejlesztésre, vagy bármilyen közös célra, pl. marketingre. A jelenlegi rendszer azon túl, hogy nem hatékony és olykor értelmetlen, nagyon-nagyon drága is, eredményt pedig – az érdekharcok miatt – képtelen felmutatni.

A teljes cikk ITT OLVASHATÓ.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...