Lemondott hétfőn Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Távozásának elsődleges okaként azt nevezte meg, hogy „az ágazat jövőjéről alkotott határozott víziója és az általa képviselt vezetési stílus érzékelhetően terhet jelentett elnökségi tagtársai számára”.

A HNT-n belül folyó belharcról a napokban tett közzé egy posztot Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium korábbi borágazati miniszteri biztosa, amelyben azt érzékeltette, hogy Tornai „alól ki akarják szervezni a széket azok a körök, akik üzleti modellt akarnak építeni, és már elkezdték a bormarketingre szánt pénzek megszerzéséért folytatott harcot”.

A távozó elnök arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2012-ben elfogadott új hegyközségi törvény teljes tisztújítást írt elő. Ennek mintegy zárásaként, közel egyhangúan választották a HNT elnökévé. Emlékeztetett arra: felügyeletével szervezték újra a központi intézményt, alakították ki az akkor már közvetlenül a HNT-hez tartozó több mint száz hegybíró alkalmazási rendjét. 

A HNT megszerezte a szakmaközi szervezeti állami elismerést, és az így szerzett jogosítványokkal élve elsőként alkalmaztak piacszervezési intézkedést. A szabályozási tevékenység eredményeként, az import drasztikusan csökkent, az export nagy ütemben bővült. Mint mondta, három évtized után ismét növekedett az ültetvényfelület és emelkedő szőlőárak mellett, zökkenőmentesen zajlott a szüret. Emellett a HNT jó kapcsolatot alakított ki a Földművelésügyi Minisztériummal és a különböző kormányzati szervezetekkel, oktatási intézményekkel, kutatókkal és bővültek a nemzetközi kapcsolatai.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...