Az idei szeptember végéig tartó 12 hónap alatt az Európai Unió agrártermék exportjának értéke hat százalékkal emelkedett az előző egy éves periódushoz képest – írja a Syngenta blogja.

Az export augusztusi szűkülése átmenetinek bizonyult, így szeptemberben a teljes exportbevétel 12,7 százalékkal 10,984 milliárd euróra emelkedett. Ezáltal érte el a 12 havi összeg a 6 százalékos bővülést és a 128,041 milliárd eurót. Igaz, az egy évvel korábbi összesítéshez képest Oroszország a második helyről a negyedikre csúszott, hiszen amíg a 2014 szeptember végén zárt 12 hónap alatt az orosz kivitel meghaladta a 10,41 milliárd eurót, most már csak alig több mint 5,91 milliárdról beszélhettünk, viszont az idei összesítés első három helyén álló országok mindegyike jelentősen növelte európai vásárlásait.

Így az USA 18, Kína pedig 38 százalékkal növelte európai agrár-importját, mégpedig 18,75, illetve 9,87 milliárd euróra. A harmadik legnagyobb partner, Svájc pedig egy év alatt 407 millió euróval 7,55 milliárdra növelte vásárlásait.

Különösen a mai nemzetközi politikai események tükrében érdekes, hogy Törökország úgy emelkedett fel a 9. helyre, hogy 27 százalékkal 3,42 milliárd euróra növelte az unióból származó agrártermék vásárlásait. Az sem mellékes, hogy a Szaúd-Arábiába irányuló kivitel a 12 havi periódusban 22 százalékkal csaknem 4,5 milliárd euróra növekedett, és talán tartós lesz a tendencia, hiszen az idei augusztusi 307 milliós értékkel szemben szeptemberben már 392 millió euró értékű mezőgazdasági termék került a sivatagi országba az Európai Unióból.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...