Tagjainak visszajelzéseire és a piaci körülményekre reagálva létrehozta saját biztosítás közvetítő cégét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)– jelentette be egy háttérbeszélgetésen Győrffy Balázs, a szervezet elnöke.

Ennek feladata olyan biztosítási termékek kidolgozása a biztosító társaságokkal közösen, melyek a lehető legjobban szem előtt tartják a kamara tagjainak igényeit, valamint a piaci lehetőségekhez képest kedvezőbb ajánlatokat képesek adni – mondta a NAK elnöke.

Győrffy arról is beszélt, hogy az új agrártámogatási rendszerre való áttérés komoly feladatot jelentett a gazdálkodók, így a NAK számára is, de – ellentétben az uniós országok többségével – sikerült zökkenőmentesen átállni az új struktúrára. 

Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amely a lehetséges legkorábbi időpontban, tavaly október 16-án elindította az előlegfizetéseket. Továbbá Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely vállalta, hogy 8 jogcímen fizet előleget. Mindezek versenyelőnyt jelentenek a magyar gazdáknak.

Tavaly mintegy 400 milliárd forintot tett ki a 180 ezer termelő által igényelt területalapú támogatás, közülük 140 ezer gazdálkodónak a falugazdászok adták be a kérelmét. Így, 2014-hez hasonlóan az egységes kérelmek mintegy 80 százalékát a falugazdászok nyújtották be 2015-ben is.

Megkezdték a mezőgazdasági őstermelői igazolványok cseréjét, papíralapú igazolványok helyett kártya alapú elektronikus igazolványokat vezetnek be. Az új igazolványt eddig 17 ezren igényelték, ők 2 két hónapon belül kapják meg a kártyát. Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyeket a jövőben is a falugazdászok intézik, ezért őket kell mielőbb felkeresni ez ügyben. A NAK-nak mintegy 340 ezer őstermelőről van tudomása, az idén eddig 140 ezren hosszabbították meg jogállásukat. 
    

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...