Miután tavaly átlagosan 19,1 százalékkal csökkentek a globális élelmiszerárak, és januárban sem fordult meg a trend a ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint.

Az elmúlt évben kettős hatások nyomták az élelmiszerárakat, hiszen a piacon jelentkező többlet mellett a kereslet csökkent. Idén januárban globálisan csökkentek az élelmiszerárak, a FAO által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index 150,4 pont lett, 1,9 százalékkal maradt el a decemberi 153,4 ponttól. Tavaly januárban 16 százalékkal magasabban állt az index. A mutatót egy szemesterményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

A januári csökkenést elsősorban a cukor és a tejtermékek árának esése okozta, de valamennyi más termékfajta ára is mérséklődött. A tavalyi volt a negyedik egymást követő év, amikor csökkentek az élelmiszerárak globálisan a FAO számításai szerint. Tavaly a legnagyobb, 28,5 százalékos árcsökkenést a tejtermékeknél jegyezték fel. A húsárak 15,1 százalékkal mérséklődtek, a szemestermények 15,4 százalékkal, a cukor 21, az olajos magvak 19 százalékkal lettek olcsóbbak 2014-hez képest.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...