Gazdálkodók és érdeklődők nyolc évvel ezelőtt létrehoztak egy ganajtúróbogár-stratégiai csoportot azzal a céllal, hogy bogarakat importáljanak és eresszenek szabadon, azóta a bogárimportra már támogatást is kapnak.

A ganajtúró bogarak gyorsan eltávolítják és feldolgozzák a trágyát, emellett a talaj vízháztartása és a legeltetés eredményességén javító hatásaik miatt jelenlétük bizonyítottan előnyös a farmokon. Amikor a legelső farmerek Új-Zélandra behozták a nagytestű legelő állatokat, elfelejtették elhozni azokat az élőlényeket, amelyek feldolgozzák a trágyát.

A nyolc évvel ezelőtt létrehozott ganajtúróbogár-stratégiai csoport 11 fajra vonatkozó beadványát 2011-ben jóváhagyta a környezetkockázat-kezelési hatóság, és a bogarak importálásának és tenyésztésének projektjét azóta elsősorban az új-zélandi ipari minisztérium támogatja anyagilag, a tudományos hátteret pedig a Landcare Research biztosítja – írta a nak.hu a stuff.co.nz híre alapján

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...