A tagállamok agrártárcáinak június elejétől kötelezően közzé kell tenniük az agrártámogatások kedvezményezettjeinek nevét, a támogatás összegét, annak leírását és az intézkedés jellegét is. Egyedül az évi 1250 eurós támogatásban részesülő kistermelők mentesülnek az átláthatósági követelmény alól.

Május 31-vel hatályba léptek a 2013-as közös agrárpolitikai reform agrártámogatások nagyobb átláthatóságára vonatkozó rendelkezései – írja a Bruxinfo. Az új szabályok értelmében a tagállamok mezőgazdasági tárcáinak mostantól közzé kell tenniük a kedvezményezettek listáját, beleértve a kedvezményezettek nevét, a lakóhely szerinti önkormányzat nevét, a támogatás összegét, annak leírását és az intézkedés jellegét is. Magyarán azt, hogy miért és mire kapta az illető személy vagy cég a támogatást.

A tagállamok mezőgazdasági minisztériumainak kell gondoskodni arról, hogy a fenti információk egy külön erre a célra létrehozott internetes oldalon elérhetők legyenek. A transzparencia szabályok a 2014-es költségvetési évvel kezdődnek, vagyis a 2013 októbere és 2014 októbere között kifizetett támogatásokat teszik először hozzáférhetővé. 

Bár a közös agrárpolitikai támogatások kedvezményezettjeiről már 2008 óta elérhetők voltak információk, ezeket alapvetően adatvédelmi okokból az Európai Bíróság egy 2010-es ítéletében eltörölte. Az új rendszer már a Bíróság kifogásainak figyelembe vételével készült, amelyek többek között az arányosság elvével ellentétesnek találták a természetes személyek adatainak közlését.

Az átláthatósági szabályok nem vonatkoznak viszont azokra a kis termelőkre, akiknek az adott évben kifizetett agrártámogatások összege nem haladja meg az 1250 eurót.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...