Az Európai Bizottság elnökéhez, Jean-Paul Junckerhez fordult Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, és az Oroszországgal szembeni szankciók feloldását szorgalmazta.

A 2014 óta érvényben lévő embargó hatásainak az uniós és a hazai mezőgazdaság az elszenvedője – mondta a Magyar Időknek Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az orosz embargó bevezetése óta 2,5 milliárd euróról (mintegy 750 milliárd forintról) 1,5 milliárd euróra (mintegy 450 milliárd forintra) csökkent az Oroszországba irányuló közvetlen export. A NAK szerint ugyanakkor az embargó közvetett hatásai sokkal nagyobb érvágást jelentenek egy-egy ágazatnak. A jellemzően Nyugat-Európában vagy épp Lengyelországban tömegével megtermelt áru ugyanis bent ragadt az uniós piacon, ami az árak drasztikus visszaeséséhez vezetett. A túltermelés miatt a tejtermelő és a sertéságazatban működő vállalkozások szenvedték el a legnagyobb károkat. Éppen ezért Győrffy Balázs levelében arra is felhívta a bizottság figyelmét, hogy a magyar tejtermelők és sertéstartók szinte kilátástalan helyzetbe kerültek.

A hazai mellett az Európai Unió legnagyobb gazdatömörülése, a Copa-Cogeca nemrég számos javaslattal állt elő, amelyek enyhíthetnék a gazdálkodók kárait. Ugyanakkor a nemzetközi szervezet szerint a kialakult válságos helyzetre valós megoldást csak az jelenthet, ha megnyílik az orosz piac az európai uniós termelők előtt.

A sertés- és tejpiaci szereplők mellett az almatermelők is bajba kerültek az orosz embargó miatt. Az olcsó lengyel alma elárasztotta a piacot, az árak a tavalyi szintnél is alacsonyabbra kerültek. Ráadásul a felvásárlás is akadozik, ezért félő, hogy a betárolt alma egy része megromlik, mielőtt piacra kerülhetne.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...