Szinte ellepték a cserebogarak Szekszárd környékén a gyümölcsfákat és a szőlős ültetvényeket is – írja a teol.hu. Az ilyen korai rajzás nagyon ritka.

Rajzik a májusi cserebogár V. törzse – tájékoztatta a lapot Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi főosztályának osztályvezetője. Főleg a déli fekvésű területeken szaporodtak el a bogarak, melyek nagy kárt tudnak tenni, hiszen lerágják a diófa, a mandula, a cseresznyefa és a szőlő friss hajtásait, a kis termőfürtökkel együtt.

Ilyen korai rajzásra még alig akadt példa, ennek oka, hogy a bebábozódásukhoz szükséges hőmennyiség összegyűlt. Védekezni ellenük a kiskertekben úgy lehet, hogy a hajnali órákban, amikor még a bogarak dermedten csimpaszkodnak a fákon, egyszerűen le kell rázni őket. A tyúkoknak kiváló eledel a cserebogár.

Nagyobb területen viszont a permetezés jelenthet csak megoldást, ott viszont figyelniük kell a termelőknek a gyümölcsfákat látogató méhekre, vagyis méhkímélő permetszereket használhatnak, és sötétedés előtt végezzék a vegyszerezést, amikor a méhek már a kaptárakban vannak. A rajzás attól függ, milyen lesz az időjárás, hűvösebb időben akár két hétig is eltarthat, de ha marad a meleg idő, akkor egy hét alatt lezajlik a cserebogarak inváziója.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...