A kereskedelmi főzdék távollétében a legjobb honi kézműves pálinkákat minősítette a zsűri a hétvégi gyulai pálinkafesztiválon, ahol a korábbi miniszter, a 2008 és 2009 között a második Gyurcsány-kormányban az önkormányzati tárcát vezető Gyenesei István pálinkái taroltak.

Összesen 332 versenyminta érkezett a bíráló bizottság elé, s ezekből mindössze 19 érdemelt ki aranyérem elismerést, emellett nyolc nagyarany-, vagyis championdíjat is kiosztottak.
Az országos verseny legeredményesebb párlatkészítője pedig Gyenesei István lett: a verseny összes aranyának harmada fűződött a nevéhez. A zsűri Muscat Lunel szőlőjét, vadkörtéjét, ágyas almáját, körte-birs vegyesét, körte cuvée-jét és szőlő-málna vegyesét értékelte aranyra, utóbbi kettő ráadásul champion minősítést is kapott. A kaposvári pálinkafőző begyűjtött ezen kívül öt ezüstérmet is, körte cuvée-jé megkapta a legjobb magánfőzött pálinka címet, és persze a Verseny Legjobb Magánfőzője díjat is Gyenesei István vehette át.

„Az eredmények visszaigazolták az elmúlt évek kísérletező, újat kereső munkájának értelmét” – mondta a sonline.hu-nak. „Emellett örülök, hogy a pálinkakészítést népszerűsítő előadásaimmal, tapasztalataim átadásával hozzájárulhattam, hogy egyre többen kapnak kedvet a megye legkülönbözőbb részein a minőségi pálinkakészítéshez”. 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...