Egyre több gombás fertőzést figyelnek meg a szakemberek a budapesti fákon. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) szerint a spórák az emberekre is veszélyesek lehetnek.

Az elsősorban csonthéjas gyümölcsfákon kialakuló, tömegesen elterjedő Schizophyllum commune gombás fertőzés ugyanis a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű fertőzéseket is okozhat. A beteg, pusztuló fákon megjelenő gombák elszaporodása nemcsak az elhanyagolt gyümölcsösökben, hanem a városi parkokban és tereken is egyre elszomorítóbb méreteket ölt. Ezeket a – többnyire emberi mulasztás következtében kialakult – gombás megbetegedéseket azonnal kezelni kell, különben jelentős anyagi károk és akár az emberi egészségre súlyosan veszélyes állapotok is kialakulhatnak.

 A számtalan kórokozó közül a hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune) a legveszélyesebb, ugyanis spóráinak belégzése a legyengült emberi szervezetben a tüdőt és az agyszövetet is megtámadhatja. Külföldön már szövetmintából és DNS azonosítással számos esetet dokumentáltak. Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója szerint az engedélyezési előírásoknak megfelelően, a gyümölcsös telepítése előtt mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a talaj és a szaporítóanyag minőségének ellenőrzése életbevágóan fontos.

 „Nem tanácsos külföldi szaporítóanyagot behozni az országba, mert ez többek között új, ismeretlen kórokozók, kártevők behurcolásával járhat. A gombás megbetegedéssel fertőzött fák jelenléte így is aggasztó, megfigyeléseink szerint a jelenség már a fővárosban is egyre nagyobb méreteket ölt. Beteg, pusztuló vagy elpusztult fák sorát találtuk nemrégiben tereken, parkokban, fasorokban. Az óbudai Jégtörő úton például közel 100 fiatal berkenyefa többsége pusztult el a telepítést követő években.” –  mondta el Vajna László.

 A már fertőzött gyümölcsfákat nagyon nehéz, szinte lehetetlen kigyógyítani. A fertőzés korai felismerésekor sebkezeléssel, permetezéssel esetenként legyőzhetők a kórokozók. A megelőzéssel azonban jelentős anyagi kártól kímélhetik meg magukat a gazdák. A motoros fűkaszák által okozott, fertőzésekre különösen érzékeny sérülések ellen például könnyű védekezni egy, a fa törzsére helyezett műanyag védőhengerrel. A megfelelő szaporítóanyag szintén hangsúlyos a megelőzésben, ezért lényeges, hogy a csemeték beszerzése szigorúan csak az ellenőrzött faiskolákban történjen.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...