Egyre távolodik a megállapodás lehetősége az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalásokon –mondta kedden Matthias Fekl francia külkereskedelmi államtitkár, a tárgyalások franciaországi vezetője.

Az RTL kereskedelemi rádió azon kérdésére, hogy lehetséges-e aláírás még az év vége előtt, az államtitkár azt válaszolta: „Nem hiszem. Egyébként távolodunk az esélyektől, vagy a kockázatoktól, mindenki megítélheti, azaz egyszerűen a megállapodástól” –  tette hozzá annak apropóján, hogy a 2013 júliusában megkezdett tárgyalások újabb fordulója a hét elején kezdődött meg New Yorkban. 

Franciaország a környezetvédelem területén és a tárgyalások átláthatóságban remél előrelépést, és szeretne – az államtitkár szavai szerint „egy jó megállapodást”.  Ugyanakkor Fekl szerint „sem francia, sem európai részről nincs lelkesedés a tekintetben, hogy minden áron aláírjuk a megállapodást”. 

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) tárgyalások 2013 szeptembere óta tartanak, céljuk a kereskedelem előtt álló akadályok lebontása a gazdasági ágazatok széles körében, hogy könnyebbé váljon az áruk és szolgáltatások adás-vétele az EU és az Egyesült Államok között. A megkötendő megállapodás a tervek szerint nem csupán arról szól, hogy lebontják a jelenleg is viszonylag alacsony vámkorlátokat, hanem arról is, hogy összehangolják az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozást. 

A tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok – környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló – érdekeinek európai érvényesítése előtt. A felek ugyanakkor szeretnének még az idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, szakértők szerint azonban erre kevés az esély. 

„Nem látom Európát, amint követi az Egyesült Államokat. A világ legjelentősebb gazdasági tömbje Európa, az elsőszámú tömb a nemzetközi kereskedelemben az értékét, a súlyát illetően Európa. Európának ekként kell hallatnia a hangját” –hangsúlyozta az államtitkár. Francois Hollande államfő már árpilis közepén jelezte, hogy Franciaország „még mindig mondhat nemet”, ha az átláthatóságra vonatkozó feltételek vagy Európa hozzáférése az amerikai közbeszerzési pályázatokhoz nem valósulnak meg – írja az MTI.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...