Két skót kutató egy teljesen újszerű megoldást dolgozott ki: gyökérzöldségek rostjaiból készítenek erős és rugalmas anyagot, amelyből bukósisakokat és védőöltözeteket gyárthatnak a közeljövőben – írja a Syngenta blogja.

A David Hepworth és Eric Whale által kidolgozott módszer a fenntartható zöldségtermesztés részének tekintett hulladékfeldolgozásban dobott nagyot. A két skót kutató CelluComp nevű vállalata évek óta foglalkozik élelmiszerhulladékok hasznosításával. Hepworth és Whale eleinte azért választotta a répát alapanyagként, mert olcsó és könnyen hozzáférhető. A rostok feldolgozása során azonban rájöttek, hogy a répa és más gyökérzöldségek kifejezetten jó nano-cellulóz források. A kutatók Currannak (az ősi kelta gael nyelven a szó jelentése répa) nevezték el a répából előállított könnyű, rugalmas és erős anyagot, amelynek felhasználási lehetőségeit európai uniós támogatás segítségével derítették fel.

Eszerint – számol be a Smithsonian Magazin – a legcélszerűbb és „legzöldebb”, ha bukósisakokat és védőöltözeteket gyártanak a speciális cellulózból. Az ilyen felszereléseket ma főként szénszálas anyagokból készítik, ezek nem szerezhetők be megújuló forrásból, így kézenfekvő lenne a nyersanyagot környezetbarát alternatívára cserélni. A Curran alkalmas lehet erre, hiszen könnyű, jól formázható és meglepően erős. A sikeres laborkísérleteket követően a csapat most felméri, hogy a nano-cellulóz tömeggyártása gazdaságosan megszervezhető-e. Ha a válasz igen, akkor hamarosan szörfdeszkákkal és mobilházakba szánt szigetelőkkel és bővülhet a termékpaletta.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...