Az eddig elsősorban politikai elemzőként ismert Török Gábor egy herceghalmi ingatlan-, illetve agrárcégben jelent meg résztulajdonosként – írja a vg.hu. Nem sokkal követte ezzel a miniszterelnökkel baráti kapcsolatot ápoló Mészáros Lőrincet, aki Kenyeres Sándor herceghalmi cégbirodalmából vásárolt be nemrég egy nagyobb darabot.

Mészáros a feleségével közösen átvette a Talentis Group Zrt.-t, s ezzel megszerezték az egykori herceghalmi állami gazdaság utódját, az Agrosystem Mezőgazdasági Zrt.-t. Török Gábor neve viszont a Mammut bevásárlóközpontot fejlesztő Kenyeres Sándor egyik ingatlanérdekeltségében, a TBP Ingatlanhasznosító Zrt.-ben bukkant fel. Az eddig a ciprusi Natgold Ltd. helyett az új tulajdonos a Soldus Development Ingatlanfejlesztő Kft. lett, s ez utóbbi, tavaly év végén alapított társaságban tag Török Gábor a Kenyeres-féle egykori Talentis-program operatív vezetői, Takács Ernő és Novák Ákos mellett.

A politikai elemző a Világgazdaságnak azt válaszolta, hogy régóta baráti a viszonya Takács Ernővel, az ő invitálására lett társtulajdonos az ingatlanos cégben. „Ennél komolyabb üzleti ambícióim nincsenek” – közölte arra a kérdésre, hogy elhagyja-e az elemzői pályát az üzleti világért.

A Takács–Novák–Török-trió egyéb­­iránt nemcsak ingatlanban utazik, az év elején tulajdonosként megjelentek a Herceghalmi-Gazdász Kft.-ben is. Ebben korábban Kenyeres Sándor, Szabó Lehel és Major Tamás volt tag. Takács elmondása szerint a növénytermesztési és erdészeti szolgáltatással foglalkozó agrárcég birtokában van termőföld, ennek műveltetését végzi.

Török Gábor Facebook-oldalán kommentálta a VG-cikket: „Azt is mondtam az újságírónak, hogy Ernővel mindketten Haladás-szurkolók vagyunk, sajnos ez kimaradt. :)”

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...