Törölte a parlagfüvet a visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról az Európai Unió invazív idegenhonos fajokkal foglalkozó IAS albizottsága. Az ügyről közleményt kiadó Parlagfűpollen No Egyesület szerint a döntést a magyar delegált is támogatta.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) ülésen résztvevő képviselője a magyar természetvédelem hivatalos honlapján így nyilatkozott: „Mivel minden jelentősebb hazai konfliktust jelentő növényfaj jelölését sikeresen megakadályoztuk (nem szerepelt még vitaalapként sem a fehér akác jelölése, míg a szintén széles körben elterjedt és hazai szinten megfelelően szabályozott kezelésű parlagfű a vita során kihullott), Magyarország támogatni tudta a jegyzék elfogadását.”

Az egyesület szerint ennek például az a következménye, hogy a hazánkkal szomszédos államokban, ahol nincs parlagfű elleni védekezés és törvényi szabályozás, korlátlanul jöhet a pollenszennyezés.

A döntést befolyásoló gazdasági érdekcsoportok nemcsak az egészségre veszélyes parlagfüvet vétóztatták meg, hanem szinte valamennyi Közép-Európában ökológiai kárt okozó fajt (így a Magyarországon rendkívül agresszíven viselkedő aranyvesszőt, selyemkórót, japánkeserűfüvet, gyalogakácot, bálványfát, ezüstfát) is.

A Parlagfűpollen No Egyesület felkérte az Allergia-Parlagfű Kerekasztalt, hogy fogalmazzon meg egy levelet az EU albizottság elnöke számára, amelyben kéri a parlagfűnek, mint az EU-polgárok egészségét kiemelten veszélyeztető, idegenhonos fajnak a listára való felvételét és hogy közérdekű levélben kérje ki az FM-től az ezügyben képviselt álláspontját.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...