Büntetőfeljelentést tett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a kedden összedőlt utolsó túrkevei szélmalom miatt – közölte a hivatal. Mint tudatták: Gyuricza Csaba, az MVH elnöke aggályosnak tartja, hogy a több tízmillió forintos pályázati forrásból megvalósult beruházás öt éven belül megsemmisült. 

A vagyonkezelő Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Nimfea) a szélmalom belső felújítására és Molnárház építésére nyert el támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A projekt befejezését követően 2011-ben 15 millió 894 ezer 747 forint támogatást folyósítottak a két projektelemre – közölte a hivatal, hozzátéve: a malom külső felújítására nem érkezett pályázat az MVH-hoz.

Pontos válasz nem adható arra a kérdésre, hogy lehetőség van-e pályázni a túrkevei malom emlékének megőrzésére, turisztikai célú egyéb hasznosítására, tekintettel arra, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében a helyi akciócsoportoknál még folyamatban van a helyi fejlesztési stratégia elkészítése, amelyben meghatározzák a támogatási célokat – tudatta az MVH.   A tájékoztatás szerint a Vidékfejlesztési Program más intézkedései keretében nem látnak lehetőséget támogatásra, különös tekintettel arra, hogy az építmény megsemmisült, így külső felújításra irányuló beruházási támogatás igénylése már nem lehetséges.

Sallai R. Benedek, LMP-s parlamenti képviselő, aki a támogatások felvételének időszakában és jelenleg is a Nimfea Természetvédelmi Egyesület vezetője, az MTI-nek elmondta: bűncselekmény nem történt, épp az MVH ellenőrizte a kifizetést és a végrehajtást. 

Kizárólag a malom belső rekonstrukciójára nyertek pályázati forrást – ez meg is történt –, a külső homlokzati felújításra nem. Utóbbira vonatkozó pályázat az MVH-hoz azért nem érkezett, mert azt nem a hivatalhoz, hanem az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez nyújtották be turisztikai célú pályázatban. Mint Sallai elmondta, a kormányváltást követően nem is lehetett a több mint ötezer lakosú településeknek turisztikai célú EMVA-támogatást igényelni, igénybe venni. 

A felújításról szólva elmondta, hogy egy malom rekonstrukciója azért is különleges, mert egyedi szerkezete miatt csak belülről kifelé lehet haladni vele. 

Kitért arra, hogy mivel mindig a malom megőrzése volt az egyesület célja, 2010-ben saját forrásból rakattak tetőt a malomra. Szólt arról, hogy a túrkevei malmokkal kapcsolatos minden összegyűjtött tárgyi emlék az összedőlt építményben volt, remélik sikerül megmenteni néhányat.

Barna Tamás, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta: a malom épületének összedőléséről értesítették az MVH-t, ahonnan azt a választ kapták, hogy ezen kívül más tájékoztatási kötelezettségük nincs, mivel az ötéves fenntartási időszak lejárt.

Vida Tamás, Túrkeve polgármestere (Fidesz-KDNP) cáfolta azt a településen elterjedt szóbeszédet, amely szerint az önkormányzat feladata lett volna megakadályozni az utolsó túrkevei szélmalom összedőlését.

Mint mondta, a malom az egyesület, illetve a város közös tulajdona kétharmad-egyharmad arányban, a vagyonkezelést az egyesület végzi a 2011-ben kelt és 2012-ben módosított vagyonkezelői szerződés szerint. Ebből következően az elmúlt években a városnak tennivalója a malom környékén nem volt ilyen tekintetben.

Megjegyezte: a képviselő-testület ettől függetlenül foglalkozik a malom sorsával, ezért május 18-ára összehívtak egy megbeszélést, ahol egy szakmai jellegű, a tulajdonosok érdekeit figyelembe vevő egyeztetést szeretnének indítani, a megbeszélésre meghívták Sallai R. Benedeket is.

Az egyeztetésen szó lesz többek között arról, hogy miként tudják megőrizni az utolsó, illetve a korábbi szélmalmok emlékét, mivel a kedden összedőlt malom eredeti állapotában biztosan nem állítható helyre. Kiemelte: fontos, hogy jelenleg is gondoskodni kell az összedőlt malom területének őrzéséről, a vagyonvédelemről, a balesetmegelőzésről, amely a vagyonkezelési szerződés szerint az egyesület feladata.

Barna Tamás, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta: a szakértői véleményekre várnak, hogy kiderüljön, mi okozhatta az egyesület és a túrkevei önkormányzat közös tulajdonában levő épület összeomlását.

Az egyesület nem adta fel a reményt, hogy emléket állítson az utolsó túrkevei szélmalomnak, jelenleg keresik ehhez a forrásokat. A tervek között szerepel egy kisebb szélmalom építése is az összedőlt darabjainak felhasználásával, hogy a területen levő molnárházzal együtt turisztikai célú hasznosításra nyíljon lehetőség. Barna Tamás felidézte, hogy az egyesület 2005-ben vette vagyonkezelésbe az akkor már nagyon rossz állapotban levő, tizenöt-húsz éve elhagyatott, tető nélküli, belülről rothadásnak indult épületet. A malomban az ötvenes évekig őröltek gabonát, ezt követően folyamatosan pusztult az épület, 1987-ben már életveszélyesnek nyilvánították.

A malom megmentése érdekében benyújtott sikeres pályázatoknak köszönhetően a belső felújítás megtörtént, ám a külső palást felújítását célzó pályázaton nem nyertek.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly hasonlóképpen omlott össze Kunszentmártonban egy szélmalom. Az örökségvédelmi hivatal munkatársai arra készülnek, hogy alaposan átvizsgálják a megyében még meglévő összes ilyen épületet.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...