Nagymértékben bővítették az ukrán gazdálkodók a a tavaszi gabonafélék vetésterületét, eközben az első negyedévben Ukrajna mezőgazdasági termékeinek exportja is jelentősen nőtt.

Az idei első negyedévben 15,3 százalékkal 1,2 milliárd dollárra emelkedett az Európai Unióba szállított ukrán mezőgazdasági termékek értéke – írja a Syngenta blogja. Tavaly összesen 14,6 milliárd dollárt ért el az ágazat kivitele, jóval meghaladva Ukrajna 11,1 milliárd dolláros mezőgazdasági importját. Az ország mezőgazdasági kivitelének 45 százaléka Ázsiába, 28 százaléka Európába, 13 százaléka Afrikába irányult, a fennmaradó, 14 százalékra rúgó részt pedig a FÁK országok vásárolták meg,

Május elejére az ukrán gazdák a 900 ezer hektárral 5,6 millió hektárra növelték a gabonafélék – köztük a kukorica – tavaszi vetésterületét. Tavaszi árpát és búzát 1,8 millió, illetve 164 ezer hektáron, borsót 225 ezer, zabot 211 ezer hektáron vetettek. Ukrán jelentések szerint a napraforgó vetésterülete 3,6, a kukoricáé 3,1 millió hektárra rúg, míg szójababot 881 ezer, hajdinát 26 ezer, kölest 24, rizst pedig 7 ezer hektáron vetettek.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...