A Bayer AG német vegyipari óriáskonszern hivatalosan is ajánlatot tett, hogy 62 milliárd dollár készpénzért felvásárolja az amerikai Monsanto agrárvegyipari céget. Az egyesüléssel a német mamutcég a GMO-üzlet részesévé válna – írja a Magyar Nemzet.

Az egy részvényre lebontva 122 dolláros ajánlat 37 százalékkal értékeli föl az amerikai vállalatot a május 9-i zárójegyzéséhez képest – ekkor kereste meg a Bayer először a Monsantót átvételi elképzelésével. A bejelentést követően a Bayer részvénye három százalékkal esett Frankfurtban, mert a piac úgy találja, hogy a kínált vételi ár túl nagy prémiumot tartalmaz. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele 46,3 milliárdról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről 140 ezerre emelkedne. A küszöbönálló gigaüzlet híre azért is kavart nagy port, mert a Monsanto vezető szerepet játszik a génmanipuláció-technológiában, és az egyesüléssel a német mamutcég a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. A glifozát és a génkezelt vetőmag miatt híres-hírhedt cég ellen több mint négyszáz helyszínen tüntettek világszerte a hétvégén, ez is erősítheti a Bayer részvényeseinek fenntartásait.

„Szakmai körökben már önmagában a Bayer ajánlattétele is nagy meglepetést okozott, a legtöbben azt gondolták, a Monsanto a saját lábán megállva, önállóan is bővítheti portfólióját” – mondta a Magyar Nemzetnek Takács Géza, a Vetőmagszövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Mint kifejtette, az elmúlt 20-25 évben ilyen és ehhez hasonló fúziók révén csökkent a felére a piaci szereplők száma, és akárcsak a mostani esetben, rendszerint a növényvédő szerek terén sikeres vállalatok szereztek irányítást vetőmagos cégekben. Példaként felhozta, hogy egy másik meghatározó vállalkozás, a Syngenta hamarosan kínai kézbe kerülhet. Úgy látja, a magyar piacon jelentős változást nem hozhat a felvásárlás, arról nem is beszélve, hogy a szükséges engedélyek beszerzése, az átszervezés és az egységesítés reálisan három-öt évig is eltarthat. Legfeljebb annyit eredményezhet a fúzió, hogy mivel idehaza jelen van mindkét vállalat, az összeolvadásukkal csökkenhet a dolgozói létszám, a termékpaletta viszont érdemben nem szűkülhet. Takács Géza szerint fontos szempont, hogy a biotechnológiai kutatások eredményeiből, illetve a kukoricában, repcében elért nemesítési program eredményeiből a magyarországi ágazat is profitálhasson, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a Bayer fő motivációja a Monsanto GMO-s jogosultságainak megszerzése. Az viszont hátulütő, hogy egy ilyen óriáskonszern létrejötte a vetőmagpiacon is oda vezethet, hogy kihívások híján sérül a verseny.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...