A Figyelő értesülése szerint az OTP és vezetője érdeklődését is felkeltette, hogy a brit Tesco a visegrádi négyek területén működő Tesco Europát megfelelő áron eladná egy tőkeerős befektetőnek, de a lengyel reakciótól tartó Orbán Viktor kérésére elállt ettől.

A lap szerint a vételár az 1000 milliárd forintot közelíthette volna, bár egy gyors üzlet esetén talán ennél jóval kisebb összeg fejében is átengedné a régiós érdekeltségét a brit anyacég.

Az uniós piacra vágyakozó kínai és orosz üzletemberek mellett az agrárgazdasági portfólióját gőzerővel bővítő magyar bankcsoport is készíttetett tervet a Tesco cseh, lengyel, magyar és szlovák hálózatát tömörítő Tesco Europa kivásárlására – értesült a Figyelő piaci forrásokból. Az ágazati hírek szerint az OTP Bank és vezetője, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató érdeklődését is felkeltette a befektetési lehetőség egy ágazati tanácsadó javaslatára. A bank külön munkacsoportot állított fel a Tesco-deal kidolgozására, mert nagy lökést, akár 8-10 millió új kártyatulajdonost és lakossági ügyfelet hozhatna, ha a közép-európai lánc megszerzésével a banki és a kereskedelmi szinergiákat az akvizícióval kiaknázná. Olyan versenyelőnyt, lehetőséget szerezhetne a bank a régiós terjeszkedéshez a Tescón keresztül, ahogyan hajdanában a Postabank, a postafiókokban kínált banki termékeivel. Ezen keresztül már érdemes lenne leánybankot alapítani a cseh és a lengyel piacon.

A lap újságírói a lehetséges vételárra is hallottak becslést. Jó tárgyalási technikával akár nettó 3 milliárd euróért is meg lehetne szerezni a 4 országnyi láncot. Ez a forintban az 1000 milliárdot közelítő summa persze csak a vételár, a működtetés, finanszírozás tőkeigénye legalább ugyanekkora.

A Figyelő úgy fogalmaz: a Tesco megvásárlójából nemzeti hős is lehetne, mert végre magyar kézbe kerülhetne egy multi lánc régiós piacot hozva a magyar gazdáknak, feldolgozóknak.

A folyosói pletykák szerint kezdetben jó is volt az ötlet fogadtatása, azonban a lengyel választások után végül Orbán Viktor nemet mondott. Arra hivatkozva, hogy nem akar ujjat húzni Jaroslaw Kaczynskivel. A Tesco-Global Áruházak Zrt. a lapnak cáfolta az eladásról szóló híreket. Jelenleg így a cseh nagybefektető-politikus, a Magyarországon is komoly érdekeltségekkel rendelkező Andrej Babis tűnik a legesélyesebb vevőjelöltnek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...