Mintegy ezer vadászterület alakul újra, a benyújtott fellebbezések száma nem éri el a százat. A jelentős határmódosításokat szinte mindenhol a földtulajdonosi akarat szerint hajtották végre – közölte a Magyar Időkkel a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A tárca szerint minden megyében volt olyan területtulajdonos, aki fellebbezett a területmódosításra vonatkozó elutasított javaslat miatt, ezek elbírálását jelenleg a másodfokú vadászati hatóság végzi.

A területhatárok módosítására vonatkozóan még márciusban tett közzé ajánlást az FM, azonban a földtulajdonosok módosító javaslattal élhettek. A vadászterületek határainak megállapítására vonatkozó eljárások még tartanak, a kormányhivatalok vadászati hatóságai a földtulajdonosok közötti egyeztető tárgyalásokat köve­tően folyamatosan teszik közzé a végleges határokat tartalmazó jogerős határozatokat.

A lap kérdésére a tárca emlékeztetett, hogy a tájegységi fővadászokat az új vadgazdálkodási törvény bevezetésének ütemterve szerint az utolsó negyedévben jelölik ki. Tájegységi fővadász munkakör ellátására felsőfokú szakirányú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személyt lehet kinevezni.

A vadgazdálkodási törvény rendelkezése szerint a miniszter a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodással és vadvédelemmel összefüggő feladatokat tájegységenként tájegységi fővadászok útján látja el. Ennek megfelelően a fővadászok alkalmazásának a minisztérium szakmai felügyelete és irányítása alatt álló szervezeti keretek között lesz helye.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...