A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a szeszüzemek idén eddig 85 százalékkal kevesebb pálinkát főztek a múlt év azonos időszakához képest. Az országosan számlált 640 bér- és kereskedelmi főzde mindössze 800 ezer liter 50 fokos pálinkának megfelelő, vagyis csaknem 4 millió literrel kevesebb párlatot állított elő, mint tavaly ilyenkor.

Az ötven Bács-Kiskun megyei főzdében hasonló arányú az elmaradás – írja a baon.hu. A főzdék szakemberei   az eddig 50 literig biztosított adómentesség megszüntetésével magyarázzák a visszaesést és úgy vélik: nagyobb mértékű lesz az otthoni pálinkafőzés. Igaz, a házi párlás sem mehet már fű alatt,  be kell jelenteni a hatóságnak az otthoni desztilláló berendezést.

A szeszfőzdében egy liter 50 fokos pálinka után újabban 835 forint jövedéki adót kell fizetni, költsége megduplázódott, így 50 liter 50 fokos pálinka kifőzetése körülbelül 80 ezer forintba kerül. Ugyanennyi szesz otthoni lepárlása három palack PB gáz árával számolva, 15 ezer forint.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...