Megszüntette Szaúd-Arábia az amerikai marhahús importjára kirótt tilalmat, amelyet a kergemarhakór okozta pánik miatt rendeltek el. Az új megállapodás alapján az amerikai exportőrök kezdetben legfeljebb 30 hónapos jószágból származó húst adhatnak el az olaj-királyságban.

A tilalom bevezetése előtt az USA évente mintegy 31 millió dollár értékben szállított marhahúst és marhahús termékeket Szaúd-Arábiába.

A rijádi amerikai nagykövet, Joseph Westphal azt mondta a megállapodással kapcsolatban, hogy „az élelmiszer-biztonság és az egészséges mezőgazdasági ágazat mindkét ország alapvető érdeke, és a felek egyet értettek, hogy az amerikai termékek megfelelnek a legmagasabb élelmiszer-biztonsági előírásoknak”. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma külön tanúsító rendszert fejleszt ki annak biztosítására, hogy az amerikai marhahús megfeleljen a szaúdi követelményeknek.

Szaúd-Arábiában a tilalmat 2011-ben rendelte el, miután egy esetben kergemarhakórral fertőzött állatot találtak. A fertőző betegség átterjedhet azokra az emberekre is, akik fertőzött szarvasmarhából készült hústerméket fogyasztanak. A kergemarhakór okozta aggodalmak az 1990-es években váltak széleskörűvé. Az Egyesült Királyságban, a járvány 1992/1993-ban tetőzött, amikor mintegy 3500 tényleges vagy feltételezett esetet jelentettek minden hónapban -írja a Syngenta blogja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...