A betakarítás végeztével a brit gazdák már nem az időjárással, hanem egészen mással foglalkoznak: az angol font árfolyamával. A két valutanem átlagos árfolyama szeptemberben fogja meghatározni, hogy mennyi pénzt kapnak a brit gazdák az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (CAP) támogatásaként – tavaly ez biztosította ugyanis az Egyesült Királyság mezőgazdasági bevételének több mint felét.

„A font és az euró árfolyama most kritikus kérdés számunkra. Ugyanis kizárólag ettől függ, a brit mezőgazdaság idei nyereségessége” – idézi a BBC Anand Dossa, közgazdászt a National Farmers Union, vagyis a farmerszövetség szakértőjét.

A CAP-kifizetések összegét euróban számolják. A Brexit-szavazás óta a font 30 éves mélypontra esett a dollárral szemben, és jelentősen gyengült az euróhoz képest is. Ez azt jelenti, hogy akár 15 százalékkal is növekedhet az uniós támogatás értéke, ha átváltják fontra, és ez a növekmény a BBC cikke szerint elérheti az 500 millió fontot is. Ugyanakkor a gyengébb font az üzemanyag, műtrágya és az állata takarmány drágulásához vezet, de London igyekszik megnyugtatni a gazdákat, hogy a majdan megkezdődő kilépési tárgyalások alatt sem veszítik el az uniós agrártámogatást, legalábbis 2020-ig.

Másrészt a külföldről származó élelmiszerek ára már emelkedett a helyben termeltekhez képest, és az Egyesült Királyság gazdálkodói ki is használják ezt a versenyelőnyt a tengerentúli (amerikai) értékesítés során. Azonban nemcsak a támogatások, hanem az EU-országokkal való kereskedelem is kritikus kérdés a farmerek számára.

Az Egyesült Királyság az elmúlt évben 18 milliárd font értékben exportált élelmiszert és italokat, ugyanakkor a behozatala 38,5 milliárd fontra rúgott. A legnagyobb kereskedelmi partnerei pedig Írország, Franciaország, Hollandia valamint az USA volt – írja a Syngenta blogja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...