Az Európai Bizottság (EB) előterjesztette a többéves uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát, amelynek értelmében 2020-ig további 6,3 milliárd eurót szabadítanának fel munkahelyteremtésre, beruházásokra, gazdasági növekedésre, valamint a migrációs válság kezelésére.

„Fel kell készülnünk rá, hogy számot vessünk mindennel, ami ma szent tehénnek számít a költségvetésben” – hangsúlyozta strasbourgi sajtóértekezletén Krisztalina Georgieva uniós költségvetési biztos a mezőgazdasági és a kohéziós támogatásokra célozva.

A brüsszeli testület szerint a javasolt csomag anélkül biztosítana többletforrásokat ezen célokra, hogy módosítani kellene a tagországokkal és az Európai Parlamenttel együtt korábban elfogadott felső kiadási korlátokat.

A növekedés és a munkahelyteremtés további ösztönzésére 2,4 milliárd eurót fordítanának, olyan programokra juttatnának pluszpénzeket, mint a kiterjesztett, Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI), az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, a „Horizont 2020” innovációs keretprogram, a kis- és középvállalkozásokat segítő uniós program vagy az Erasmus.

A migráció, a biztonság és a külső határellenőrzés terén folyamatban lévő munka támogatására 2,5 milliárd euró jutna, ebből finanszíroznák egyebek mellett a közös uniós határ- és parti őrség és a menekültügyi ügynökség létrehozását, valamint a közös európai menekültügyi rendszer reformját.

Ezek mellett 1,4 milliárd különítenének el a migráció kiváltó okainak kezelésére, az Afrikában és az unió szomszédságában megvalósuló beruházások élénkítésére, a migrációs partnerségekre és a szomszédos országok stabilizálása érdekében történő külső hitelezésre. 

A 2017-es költségvetési tervezet emelésével (1,8 milliárd euró) és a kohéziós keret technikai kiigazításával együtt, amely többletforrásokat juttat az említett prioritásokra (4,6 milliárd euró), a félidős felülvizsgálat mintegy 13 milliárd euró összértékű pénzügyi csomagot tartalmaz.

A félidős felülvizsgálat részét képezte a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretről szóló politikai megállapodásnak. Az előterjesztett jogalkotási javaslatokat az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak is el kell fogadnia. Brüsszel szeretné, ha az év végére megszületne a megállapodás a csomag legtöbb eleméről – írja az MTI.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...