Az illegális halászat ellen harcoló honlapot mutatott be az Oscar-díjas színész Leonardo DiCaprio: a globális halászatfigyelő weboldalon az internethasználók maguk kutathatnak a világtengerek orvhalászai után.

A GlobalFishingWatch.org a műholdas technológiát és a hajókon elhelyezett radarokat használja. A felhasználók maguk is figyelemmel követhetik az óceánok közepén a halászokat: 35 ezer kereskedelmi halászhajó útvonalát figyelhetik.

Leonardo DiCaprio maga hatmillió dollárral (1,6 milliárd forinttal) támogatta a tízmilliós projektet.

Bár a rendelkezésre álló adatok az Orbcomm műhold-üzemeltető céggel kötött szerződés alapján három napnál nem frissebbek, csaknem valós időben lehet figyelni a tengereket – mondta Jackie Savitz, az Oceana környezetvédelmi szervezet igazgató-helyettese. 

Az időbeli késlekedés azt jelenti, hogy a bűnelkövetőket nem lehet közvetlenül tetten érni, a technológia azonban megadja a lehetőséget a nagyközönségnek is, hogy felügyelje a világ tengereit. „Valószínűleg elrettentésként hat, ha a hajó legénysége tudja, hogy figyelhetjük őket” – mondta Savitz.

A felhasználók láthatják például, ahogy a hajók egy tengeri természetvédelmi területre tartanak vagy azon áthaladnak. Név és ország alapján azonosíthatók, útvonaluk is megfigyelhető: ha egy hajó például feltűnően, cikkcakkban halad, feltételezhető, hogy illegális rakományát nem a parton akarja kiüríteni, hanem a tengeren egy másik hajónak adja át. A projekt partnerei az Oceana mellett a Google és a SkyTruth független szervezet, amely műholdas technikával akarja a környezet ellen vétők bűneit igazolni. 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az illegális halászat a világméretű halászat 35 százalékát teszi ki, 23,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolít. A szervezet adatai alapján az óceánok halállományának kétharmada túlhalászott vagy teljesen kimerült – írta az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...